İnsanımsı Olmayan Robot, NaBiRoS ile Tanışın!

0
0
0
0
0
UCLA'da yapılan yeni robot görenleri şaşırttı. İnsanımsı bir robot olmayan NaBiRoS, ağırlıklı olarak yürüme-ilerleme fonksiyonu üzerine geliştiriliyor.

Hepimiz günümüzde robotları nasıl da insanlar gibi olduklarına hayret ediyoruz. İnsan gibi yürüyor, insan gibi konuşuyor, insan işleri yapabiliyorlar. Ama bu robot biraz farklı, çünkü bu robotun yapılışındaki amacı, insana benzemesini içermiyor. Yani hümanoid(insanımsı) bir robot değil.

UCLA’nın RoMeLa (Robotics and Mechanisms Laboratory) Laboratuarı, insan gibi olmayan bir yürüyüş tarzına sahip robot üretti. Biz insanlar yalnızca öne doğru etkin bir şekilde yürüyebiliyoruz. Fakat bu robot, duruma göre yeni yürüyüş tarzlarıyla hareket ediyor.

Proje çalışanlarından Dennis Hong “İnsanları taklit etmek yerine, soruna daha iyi bir çözüm getiriyoruz, ‘mekanik zeka’dan hareket ediyor, ve basitlik, hız, sağlamlık gibi pratik hareketlere göre yürüyen bir robot tasarlıyoruz” diyor.

RoMela yıllardır insanımsı robotlar yapıyordu. DARwIn, CHARLI, SAFFiR ve THOR gibi robotlar hep bu laboratuarın duvarları arasından çıkmıştı. Hong “İnsanımsı robotlar hala çok yavaş ve dengesiz, pahalı ve karmaşık, ayrıca da tehlikeliler” diyor ve ekliyor: “Yakın zaman içinde hümanoid robotların genel kullanıcı kitlesi için piyasaya çıkacağını sanmıyorum”. Kanımızca Hong haklı, mühendisler daha pratik çözümlere yönelik robotlar geliştirmeliler.

Kaynak : http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/humanoids/nabiros-makes-us-wonder-why-we-all-dont-walk-sideways
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0