İnsanlığın Karanlık Tarafı: Yavrularına Yemek Diye Plastik Yediren Deniz Kuşları

53
27
2
2
0
Plastik atıklar yüzünden yüzlerce yavru deniz kuşu açlıktan ölüyor. BBC ekibi, bir belgesel ile plastik atıklarına dikkat çekmeye çalıştı ve bu yavruları kurtarma süreçlerini tüm korkunç detayları ile paylaştı.

Deniz ortamına uyum sağlayarak yaşayabilen kuşlar, bazı plastik atıklar sebebi ile zor günler geçiriyor. Deniz kuşları, Lord Howe Adası’nda açlıktan ve plastik yüzünden ölüyorlar. Durum karşısında sessiz kalamayan BBC ekibi, bu kuşlar için bir belgesel çekti. Plastik kirliliğinin vahşi yaşam üzerindeki yıkıcı etkisi gerçekten çok büyük ve üzücü. Deniz kuşlarının mideleri tamamen plastik parçaları ile dolu ve yemek yiyebilecek ufacık bir yer bile yok. Belgesel, Plastics Watch adlı plastiklerin çevreye olan etkisini konu alan BBC girişiminin bir parçası. Belgesege katılan deniz biyologları, kuşları kurtarmak için adada çalışıyorlar. Yüzlerce yavruyu plastikleri midelerinden çıkarabilmek ve "hayatta kalma şansı vermek" için yakalıyorlar.

Beslenmek için yer yok

Kuşlar Avustralya'nın doğu kıyısındaki Lord Howe Adası'nda yavrularına yuva yaparlar. Yavrular yuvada beklerken, ebeveynler yavrularını beslemek için denize doğru yola çıkarlar ve küçük balıklar ve kalamarlar için dalış yaparlar. Deniz biyoloğu Jennifer Lavers, kuşların vahşi bir doğası olduğuna ve doğanın onlara verdiği her şeyi yiyebileceğine dikkat çekiyor. Okyanusta bulunan plastik atıklarını da zararlı şeyler olarak görmedikleri için bunları da yavrularına yediriyorlar. Ama kuşlar ilk yuvadan çıktığında, araştırma ekibi yardım için adım atıyor.

Dr Lavers, “Plastik miktarı çok önemli değilse, kuşa zarar vermeden mide suyunu yıkadığımız bir süreç kullanırız” diye açıkladı. Belgeseli sunan Liz Bonnin, Lord Howe Adası'nda gördüğü şeylerin kariyerinde tanık olduğu en zor şeylerden biri olduğunu söyledi. Umuyoruz, insanlar plastik kullanımını en aza indirip denizleri,okyanusları kirletmeden yaşayabilecekleri bir dünya düzeni oluşturabilirler. Yavru kuşların karınlarından elbise mandalları,diş fırçaları gibi akla mantığa sığmayacak plastikler çıkmadığı gün gerçekten güzel bir dünyada yaşıyor olacağız.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/science-environment-44579422
53
27
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
53
27
2
2
0