İnsanlık, 1 Trilyon Yıl İçinde Dünya'nın Başına Gelecekler Karşısında Ne Yapmalı?

24
4
2
1
0
Gezegenimizin şimdiye kadar geçirdiği evrimi incelerken, bir yandan da gelecekte yaşanması olası senaryoları değerlendirmek, bilimin en büyük ilgi alanlarından birisi haline geldi.

Astrofizikçiler, 1990'lı yıllardan itibaren, evrenimizin milyarlarca yıldır genişlemekte olduğu bilgisine sahip oldular. Gizemi çözülemeyen ve tam olarak anlaşılamayan bu genişleme, sonucunda tüm gök cisimlerinin birbirinden iyice uzaklaşmasını sağlayacak. Tüm bu bilgiler ise evrenin 'karanlık enerji' olarak andığımız ancak net bir şekilde tanımlayamadığımız enerji ile çevrili olduğu teorisini ortaya çıkardı.

Teoriye göre, zamanla bu enerji evrenle birlikte genişleyecek ve baskın güç haline gelerek tüm yıldızlar ve galaksilerin kozmik ufkun ötesine yayılmasını sağlayacak. Yani, birkaç milyar yıl içinde hiçbir gök cismi bir diğerinden bakıldığında görünmeyecek ve hepsi ulaşılmaz olacak.

Bu noktada ise akıllara oldukça kritik bir soru geliyor; İnsanlık ve olası diğer zeki yaşam formları bu durumda ne yapmalı?

Bu soru, geçtiğimiz günlerde Abraham Loeb isimli bilim insanı tarafından yayınlanan bir makalede yanıtlandı. Loeb'e göre insanlık benzer olası senaryolar karşısında, önümüzdeki zaman diliminin uzunluğunu göz ardı etmeli ve her an hazırlıklı olmalı. Atılabilecek en mantıklı adım ise yine Loeb'e göre; kaynak bakımından zengin farklı galaksilere göç etmek.

Bahsedilen farklı galaksiler, yer çekimi ile birbirine bağlanan büyük madde rezervuarlarını temsil ediyor ve bu nedenle evrenin hızlandırılmış genişlemesine karşı daha iyi direniş gösterebilir. Loeb'in belirttiğine göre bu koşullar için düşünülebilecek iki olası galaksi var. Bunlardan bir tanesi, ortalama 55 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Başak kümesi. Başak kümesinin, Dünya'ya göre milyarlarca kat daha fazla maddeye sahip olduğu biliniyor.

Diğer galaksilere kıyasla en yakınımızda olan ikinci seçenek ise 336 milyon ışıkyılı uzaklıktaki Coma kümesi. Coma kümesinde 1000'den fazla gök cismi olduğu biliniyor ve bu sayede yaşanabilir bir ortam bulunması ihtimalinin fazla olduğu düşünülüyor.

Loeb, bu 'farklı galaksilere göç' konusunun, dünya dışı zeki yaşam formlarında dair de bilgi verebileceği düşünüyor. Eğer bir yerlerde bizim gibi zeki yaşam formları varsa, onlarda zaman içinde bu göç olayını gerçekleştirecekler. Göç esnasında açığa çıkan sinyaller sayesinde de hem zeki yaşam formlarına dair bir işaret gelmiş olacak, hem de farklı bir galaksi seçeneği elde etmiş olacağız.

Loeb, bahsedilen süreçlerin oldukça uzun zaman alacağını bildiğini söylüyor ancak ona göre zaman uzun olsa da bahsedilen önlemlerin alınması da zaten çok uzun yıllar sürecek. Bu yüzden insanlık olarak şimdiden bu senaryolara karşı en azından bir planımızın olması gerekiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/how-to-survive-in-the-year-1-trillion
24
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
4
2
1
0