İnsanoğlunun Dünyayı Nasıl Plastiğe Dönüştürdüğünü Anlatan Ufuk Açıcı Video

35
11
4
1
1
1907’den bu yana üretilen plastik malzemelerin sadece %9’unu geri dönüştürebildik, %12’sini ise yaktık. Geriye kalanlar sokaklarımızda, ormanlarımızda, denizimizde. Her canlının bir parçası olan polimerden yola çıkarak doğanın en büyük sentetik zehrini nasıl ürettiğimize dair ufuk açıcı bir video keşfettik.

Bugün dünya üzerindeki bütün plastikleri tek bir parmak şıklatmasıyla yok etmek mümkün olsa, inanıyoruz ki hepimiz o parmağı şıklatan kişi olmak isterdik. Okyanuslardaki en derin nokta olan Mariana Çukuru’nda bile artık plastik poşetler bulunabiliyor. Bahsi geçen derinlik 11 kilometre kadar. Yani insanoğlunun atık üretme potansiyeli artık çok fazla boyut değiştirdi. 

Üretilen plastik malzemelerin %40’ı ambalajlar için üretiliyor. Yani bu malzemeleri bir daha kullanmamak üzere çöpe gönderiyoruz. Karşılığında da hiç bir suçluluk hissetmiyoruz. Çöpe giden bir plastiğin tek başına doğada yok olma süresi 500 ila 1000 yılı buluyor. Bir kahvenin 40 yıl hatırı, ormana attığınız bir ayran bardağının da 5 asır hatırı var.

Peki biz nasıl oldu da bu hale geldik, bu kadar çok plastiğini neden ürettik, neden hala üretiyoruz, temizlemenin bir yolu var mı? Gibi önemli sorulara cevap veren, plastiğin sadece bir çöp olmadığını, onun bir zehir olduğunu gösteren video var. Her zaman belgesel niteliğinde videolar hazırlayan Kurzgesagt bu kez plastiği işliyor. 

Plastik Kirlenme: İnsanları Dünyayı Nasıl Plastiğe Dönüştürüyor? (Türkçe Altyazılı)

Kaynak : https://youtu.be/RS7IzU2VJIQ
35
11
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
35
11
4
1
1