İnsansız Uzay Kapsülü Soyuz, Dünya'ya İniş Yaptı

14
2
0
0
0
İnsansız Uzay Kapsülü Soyuz, Dünya'ya İniş Yaptı
Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiği ilk insansız Soyuz uzay aracı 6 Eylül’de dünyaya iniş yaptı. İstasyona humanoid robot Skybot F-850’yi götüren araç ayrıca 2.1a roketinin de denenmesinde kullanılmış oldu.

Soyuz MS-14 uzay kapsülü 6 Eylül Cuma günü Kazakistan’ın kuzeyindeki steplere inişini gerçekleştirdi. Bu uzay aracının içerisindeyse herhangi bir insanlı ekip bulunmuyordu. Soyuz, humanoid robot Skybot F-850 ve diğer Rus uçuş ekipmanlarını taşıdı.

NASA’dan yapılan açıklamada, “İniş, Jezkazgan şehrinin 140 km güneydoğusuna gerçekleşti. Roscosmos personeli bölgedeydi ve uçuş sonrası analizler için aracı ortaya çıkardılar” denildi.

İlk insansız Soyuz

Soyuz MS-14, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden ilk insansız Soyuz uzay aracı oldu. Rusya uzay ajansı olan Roscosmos, Soyuz MS-14’ü 22 Ağustos’ta güncellenmiş Soyuz 2.1a roketiyle uyumluluğunu test etmek amacıyla fırlatmıştı.

Roscosmos yetkilileri yaptıkları açıklamada “Soyuz MS-14 özellikleri gelişmiş yönlendirme, navigasyon ve iniş kontrol sistemi. İniş aracı özelliğiyse serbest pozisyon jiroskopu bazlı analog iniş kontrol sistemi yerine fiber optik jiroskop bazlı dijital açı oranı toplayıcısı birimi kullanılması” ifadelerine yer verildi.

Soyuz MS-14, istasyondaki teknik birkaç problem sebebiyle birkaç gün geç de olsa 27 Ağustos’ta istasyona demirledi. Araç, 657 km’lik malzemenin yanı sıra 1,8 metre uzunluğundaki Skybot F-850’yi de istasyona taşıdı.

Sensörlerle donatılan robot, 2.1a roketiyle fırlatılan Soyuz aracında insanların neler hissedebileceğini kaydetti. Ayrıca uzay istasyonundaki kozmonotlar da gelecekteki potansiyel uzay görevleri için robotla bir dizi test gerçekleştirdi.

Kaynak : https://www.space.com/russian-uncrewed-soyuz-ms-14-lands-humanoid-robot.html
14
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
0
0
0