İnsansız ve Yapay Zeka Destekli Yerli Deniz Aracı Üretildi

91
7
3
2
1
Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde Kaşif-1 adında bir deniz aracı geliştirildi. Tamamen yerli imkanlarla üretilen bu araç girişimci Mehmet Salih Arıkök’ün TÜBİTAK’tan aldığı destekle hayata geçirildi. Araç, yapay zeka desteğiyle deniz taramaları yapabiliyor.

Teknoloji geliştikçe bazı araçları insansız olarak kullanmak da mümkün hale geliyor. Sensörlerin ve sensörler tarafından toplanan görüntü ve ses verilerinin analiz edildiği yazılımların bulunduğu bu araçları üretmek için imkanları biraz zorlamak gerekiyor. 

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir şirkette çalışan girişimci Mehmet Salih Arıkök, 3.5 metre uzunluğunda bir deniz aracı projesi hazırladı. Başta askeri faaliyetler olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılacak bu araç, zorlu koşullarda bile suya batmayacak bir tasarıma sahip. 

Derinliği az olan bölgelerde çalışamayan araştırma gemilerinin açığını kapatacak bu araç, 1 metreden 100 metreye kadar derinliklerin taramasını yapabiliyor. Otonom şekilde verilen rotadaki araştırma çalışmalarını tek başına yapabilen Kaşif-1, aynı zamanda manuel olarak uzaktan da kumanda edilebiliyor. 

Ek sensörlerle kabiliyetleri artan araç için Arıkök, "Bunlar ses dalgaları ile çalışan sensörler olabileceği gibi optik ya da manyetik de olabilir. Bu yollarla denizden istenilen veriler elde ediliyor. 6 kilometrelik menzile sahip, yani bu mesafeden veri aktarımı yapabiliyor. Sensör bilgileri bu mesafeden gerçek zamanlı aktarabiliyor" diye konuştu.

Deniz haricinde, nehirde ve barajlarda da kullanılabilen Kaşif-1, arama kurtarma, deprem araştırmaları, tarihi kalıntı tespiti, deniz biyolojisi, maden ve petrol yataklarının tespiti gibi alanlarda kullanılabiliyor.

Arıkök, "Kaşif, akademik anlamdaki çalışmaların yanında aynı zamanda silahlı insansız deniz aracına dönüşebilir. O zamanki adını da 'Gözcü' olarak planladık. Aynı zamanda akustik sensörlerle denizin altında gelebilecek sesleri, sinyalleri değerlendirebilir. Üzerindeki kamera termal kameraya dönüştürüldüğünde gece de rahatlıkla çalışabilir. 4-5 araç vardiyalı olarak çalıştırılırsa 24 saat bir gözlem ve güvenlik alanında kullanılabilir. Yerli roketler bu araca takılabilir" ifadelerini kullandı.

Kaşif’in temel sürümdeki maliyeti sie yaklaşık olarak 15 bin TL civarında. 

91
7
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
91
7
3
2
1