InSight'ın Güneş Panellerini Rüzgarlar Temizleyecek

15
7
1
1
0
Mars'a gönderilen uzay aracı InSight'ın tozlu panellerini temizlemek için yeni bir yöntem düşünüldü.

Kızıl Gezegen Mars'ta rüzgarlar, sadece gaz taşımıyor. Birçok tozu da beraberinde getiren Mars rüzgarları, InSight'ın enerjisini depoladığı güneş panellerini de feci şekilde kirletmiş durumda. Bilim insanları ise aynı rüzgarlar ile bu tozu temizleme yöntemi üzerine çalışıyor.

InSight ve Opportunity gibi uzay araçları, ihtiyaçları olan gücü Güneş ışınlarından alıyor. Ufak olsa dahi rüzgarlar, araçların güneş panellerini toz içerisinde bırakıyor ve Güneş'ten yararlanma oranını ciddi derecede düşürüyor. InSight'ın verimliliği iniş yaptığından beri sadece üzerine konan tozlar sebebiyle %30 oranında azaldı.

1 Şubat 2019 tarihinde InSight'ın etrafında gerçekleşen rüzgar sonrasında InSight'ın bir güneş paneli verimliliğinde %0,7 diğerinde ise %2,7 artış sağlandığı bilgisi geldi. Bu doğrultuda bilim insanları, aracın güneş panellerinin üzerinde hâlihazırda bir toz tabakası olduğunda gelecek olan rüzgarın bu toz tabakasını tamamen ortadan kaldırabileceği fikrini üretti.

Başka bir uzay aracı, aynı durumda rüzgarların panelleri temzilemesi sayesinde %10'a kadar güneş paneli verimiliği artışı sergilemişti. Gerçekleşen güç artışının InSight'ın görev ömrünü uzatmadığı ancak bilim ve Mars'ın hava koşulları adına gerçek anlamda önemli bir şeyi ortaya çıkardığı söyleniyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/insight-solar-panels-wind/
15
7
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
7
1
1
0