Instagram Karanlık Mod, Android ve iOS’ta Nasıl Kullanılır?

50
38
8
7
6
Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya mecralarından Instagram, karanlık moda nihayet kavuştu. Peki Android ve iOS kullanıcıları, karanlık modu nasıl aktif edebilir, sevmeyenler uygulamayı aydınlık moda geçiş yaparlar, gelin hepsine yanıt verelim.

Son yılların en büyük trendi olan Instagram, akıllı telefon kullanıcılarının en çok ilgi duyduğu yeni nesil karanlık mod arayüzüne kavuştu. Karanlık mod desteğine sahip olan iOS ve Android yüklü akıllı telefonlarda Instagram da koyu bir tema ile kullanılabiliyor. 

Telefonunda ve işletim sisteminde karanlık mod bulunmayan akıllı telefon kullanıcıları ise Instagram’a şimdilik kızabilir. Zira karanlık mod ayarı bulunmayan, telefonun tüm arayüzünü gece moduna geçiremeyen kullancılar Instagram’ın koyu temasını da kullanamayacaklar. 

Aslında Instagram’ın karanlık modu uygulamanın arayüzüyle ilgili bir durum değil. Sadece İşletim sistemlerinde bulunan bu özelliğine ayak uydurdu. Yani nasıl Ayarlar uygulamanız da karanlık moda bürünüyorsa, gerekli ayarları yapınca Instagram da aynı şekilde karanlık olacak.

Instagram karanlık mod Android için nasıl aktif edilir?

instagram karanlık mod

  • Google Play Store’u açın, 
  • Sol üstteki 3 çizgiye dokunun,
  • "Uygulamalarım ve oyunlarım" menüsüne gidin,
  • Instagram’ı bulun ve dokunun,
  • Açılan sayfayı aşağıda doğru kaydırın,
  • Beta sürümüne katılma yazısını görünce “Katıl” butonuna dokunun,
  • Maksimum 20 dakika kadar beklemeniz gerekecek. 
  • Ardından tekrar "Uygulamalarım ve oyunlarım" menüsüne gidin,
  • Instagram’ı bulun ve dokunun,
  • Güncelleme geldiğini göreceksiniz, 
  • "Yükle" butonuna basın,
  • Instagram artık Android’in karanlık moduna uyum sağladı.
  • Telefonunuzun ana Ayarlar menüsüne gidin,
  • Arama bölümüne Gece Modu ya da Karanlık Mod yazın,
  • Çıkan ayarlardan Gece modunu açın,
  • Instagram uygulamasını açın ve karanlık modda kullanın.

Bu işlemleri gerçekleştirebilmeniz için Android Pie (9.0) veya daha yeni bir Android sürümüne sahip olmalısınız. Eğer üreticinizin arayüzünde Gece Modu, Siyah Tema gibi destekler varsa, eski sürümlerde de kullanabilirsiniz. Örneğin Samsung cihazlar için Gece Modu desteği daha eski Android sürümlerinde de bulunuyor. 

Diğer taraftan henüz Intagram’ın nihai Android sürümü değil, sadece biraz önce yüklediğiniz beta sürümü karanlık mod desteğine sahip. Beta sürümünü kullandığınız için Instagram’da bazı sorunlarla karşılaşmanız mümkün olabilir.

instagram karanlık mod android

Instagram Beta sürümünden dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. Bunun için tekrar “Uygulamalarım ve oyunlarım” bölümüne gidip, Instagram’ı bulup dokunmanız, açılan menüde “Beta test kullanıcısınız” penceresindeki “Ayrıl” butonuna tıklamanız, Instagram’ı tekrar güncellemeniz yeterli. 

Instagram karanlık mod Android’de nasıl kapatılır?

Dediğimiz gibi bu mod, aslında Instagram’ın Android’e uyum sağlamasıyla mümkün oluyor. Dolayısıyla kullanmak için cihazınızdaki karanlık modu aktif etmek, kapatmak için de karanlık modu deaktif etmek durumundasınız. Instagram henüz uygulama içinde tema ayarı yapmaya müsade etmiyor. Yani cihaz aydınlık moddayken, sadece Instagram’ı karanlık modda kullanmak mümkün değil.

Instagram karanlık mod iOS için nasıl aktif edilir?

instagram karanlık mod ios

Instagram her zaman iOS sürümünde daha kararlı özelliklere sahip oldu. Android’den farklı olarak karanlık mod desteği bir süredir nihai iOS sürümünde bulunuyor. Yani iOS kullanıcılarının Instagram beta sürümüne katılmalarına gerek yok. Bir test kullanıcısı olmadan Instagram’ı karanlık modda kullanabilirler. 

  • iOS 13.0 ve daha yeni bir sürümün kullanıcısı olmanız gerekiyor, 
  • Ayarlar menüsüne gidin,
  • Ekran ve parlaklı seçeneğine dokunun,
  • Açılan menüde Koyu Mod’u seçin,
  • Instagram’ı açın, 
  • Karanlık modun keyfini çıkarın.

Instagram karanlık mod iOS’ta nasıl kapatılır?

Tıpkı Android’de olduğu gibi iOS 13.0 ve daha yeni sürümlerde bulunan Koyu Mod desteği sayesinde Intagram’ı karanlık modda kullanabiliyoruz. Bu nedenle karanlık modu kapatmak için yine ayarlara gidip, Koyu Mod yerine Açık modu seçmemiz gerekiyor. Instagram’ın iOS sürümünde de uygulama içi bir karanlık mod ya da tema ayarı bulunmuyor.

instagram karanlık mod ios

Karanlık mod neden popüler oldu ve Instagram’a nasıl geldi?

instagram karanlık mod ios

Akıllı telefon üreticilerinin son yıllarda özellikle amiral gemisi telefonlar için kullandığı OLED, AMOLED ekran panelleri, aslında klasik LCD panellere kıyasla insan gözüne daha çok yoruyor. Ancak OLED ve AMOLED paneller, siyah tonlarda daha başarılı. Bunun da teknoljik bir nedeni var.

LCD panellerde koyu renkli bölgeler ile açık renkli bölgelerin parlaklıkları daima aynı olmak zorunda. Yeni nesil ekran panellerinde ise siya ve koyu renkli bölgeler için ekranın parlaklığı otomatik olarak değişiyor. Bir bakıma bu bölgeler aslında ekranın deaktif olduğu alanlar. Yani karanlık modda ekran daha az enerji harcadığı için, daha uzun batarya ömrü sunulmuş oluyor.

instagram karanlık mod android

LCD ekranlarda temayı koyu yapsanız bile koyu renkli bölgelerde ekran çalışmaya devam ettiği için enerji tüketimi devam ediyor. Göz yorgunluğu azalabilir, ancak batarya tüketimi LCD ekranlı telefonlarda karanlık mod ile azalmıyor. Tüm bu avantajlar nedeniyle hem kullanıcılar hem de üreticiler, karanlık moda büyük ilgi gösteriyor.

Instagram ekibi ise Android ve iOS için kararlı bir hale gelen karanlık mod standardını, yaygınlaştıktan sonra uygulama içi destekle çözüme kavuşturdular. Şimdilik harici bir ayar bulunmuyor, ancak yakın zamanda Instagram’ın karanlık modu harici olarak açıp kapatmamızı sağlayacak bir seçenek sunması da olası.

Instagram dışında başka hangi uygulamalara karanlık mod desteği gelmesini istersiniz? Yorumlar kısmında belirtebilir, Instagram’ın karanlık modu hakkındaki görüşlerinizi herkesle paylaşabilirsiniz, görüşmek üzere.

50
38
8
7
6
Emoji İle Tepki Ver
50
38
8
7
6