Intel'in Yeni Nesil İşlemcilerini Üreteceği Tarihler Belli Oldu

6
5
3
0
0
İşlemci piyasasının en büyük isimlerinden biri olan Intel, yakın zamanda 10nm işlemcilerin büyük çaplı üretimine başlayacak. 7nm’lik çiplerin ise daha önünde 2 yılı var.

Intel uzun yıllardır 10nm işlemcileri üretmek istiyordu ancak bu konuda bir türlü çalışmaya başlayamamıştı. Yıllar süren gecikmeden sonra nihayet Ice Lake işlemcilerin dağıtımı haziran ayında başlayacak. Bu işlemci daha ziyade taşınabilir bilgisayarlarda kullanılacak.

Yeni parçaların ilk olarak hangi dizüstülerde kullanılacağı bilinmiyor. ABD’de temmuz başında jenerik bir model piyasaya sürülebilir. Intel yeni işlemciyle ilgili oldukça iddialı açıklamalar yaptı ve gelecekteki i7 dört çekirdekli çiplerinin, bugünkü sekizinci nesil karşılığından iki kat daha iyi grafik performansı vereceğini söyledi. Aynı işlemci, videoları iki kat daha hızlı çözümleyecek ve yapay zeka çalışmalarında üç kata kadar daha hızlı işlem yapabilecek. Uzun yıllardır kullanılan 14nm teknolojisinden sonra bu yeni sistem, İntel için büyük bir atılım olacak.

2019 ve 202’de pek çok yeni 10nm çip görmemiz mümkün. Bu çipleri genel amaçlı grafik işlemciler, sunucu-yan işlemcileri ve yapay zeka odaklı Nirvana’nın özel parçalarda görebiliriz:

7nm teknolojisine geçmek için ise biraz daha beklemek gerekiyor. Daha küçük ve yoğun bu teknolojiye sahip ilk ürün olması beklenen Xe tabanlı genel amaçlı GPU’nun çıkışı, en erken 2021’de gerçekleşecek. Intel, watt başına en az %20’lik bir performans artışı beklediği bu çiplerde morötesi baskıyı kullanarak birkaç jenerasyon boyunca çip üretmeyi amaçlıyor.

Intel’in 10nm çip üretiminde geç kalmış olması, AMD gibi rakiplerinin ve ARM tabanlı çip kullanan firmaların Intel’i yakalaması için bir fırsat yaratmıştı. AMD işlemcileri Intel kadar uyumlu olmasa da Intel’in her zaman en hızlı işlemciyi üretmekle övündüğünü biliyoruz. Haliyle bu durum firmanın oluşturduğu imaja yakışmıyordu. Yeni Intel atılımıyla birlikte günlük dizüstü bilgisayar kullanıcıları da sonunda bilgisayarlarını yenilemek için bir gerekçe bulmuş olacak.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/05/08/intel-ships-volume-10nm-in-june/
6
5
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
3
0
0