Intel’in Kürek Kürek Çekirdek Attığı, 56 Çekirdekli İşlemcisi Xeon Platinum Tanıtıldı

23
9
5
0
0
İşlemci piyasasında en büyük isimlerden olan Intel, 56 çekirdekli ve 112 iş parçacıklı işlemcisi Xeon Platinum'u tanıttı.

Son dönemde işlemci üreticilerinin en sık yaptıkları hamlelerden biri, var olan mimarilerinin el verdiği oranda çekirdeği bir araya getiren işlemcileri piyasaya sürmek. Intel de piyasanın önde gelen firmalarından biri olarak oldukça gelişmiş bir CPU tanıttı.

Intel’in Cascade Lake sunucu seviyesindeki işlemci mimarisi kullanılan Xeon Platinum 9282, adeta bir işlem canavarı olarak göze çarpıyor. İşlemci yalnızca 56 çekirdek ve 112 iş parçacığından oluşmuyor; aynı zamanda temel bellek hızıyla 2,66 GHz'e, turbo boost ile de 3,8 GHz’e kadar çıkabiliyor. Tüm bunların yanı sıra 77 MB önbelleğe sahip bu parça 400 W elektrikle çalışabiliyor.

İntel'in çekirdek sayısı ağırlıklı işlemcileri de yeni 9200 serisini oluşturacak. Bu işlemciler 32 çekirdeğe sahip olan Platinum 9221'den başlayıp 56 çekirdekli işlemcilere kadar gidecek. Orta segmentteyse 48 çekirdekli ve 96 iş parçacıklı Platinum 9242 bulunacak.

Henüz Xeon Platinum’un fiyatı hakkında bir bilgi yok. İşlemcinin ne zaman piyasaya çıkacağı da bilinmiyor. Ancak bu parçaların büyük oranda işletme odaklı olmasına ve epey de yüksek bir fiyat etiketine sahip olmalarına kesin gözüyle bakılıyor. Bu işlemcileri evlerimizdeki bilgisayarlardan ziyade iş yerlerinde ve büyük sunucularda göreceğiz.

Intel’in yeni nesil işlemcilerinde gideceği yol da bu işlemcilerle beraber az çok belli oluyor. AMD daha önce Ryzen ve Threadripper işlemcilerine sığdırabildiği kadar çok çekirdek koymuştu. Şimdi Intel de ona ayak uyduruyor.

Intel’in bu yıl içerisinde çıkarması muhtemel olan özel seri işlemciler ve AMD’nin Zen 2 mimarisini kullanarak geliştireceği yeni Ryzen ve Threadripper işlemcilerle beraber çekirdek savaşlarının gittikçe sertleşeceğini öngörebiliriz.

Kaynak : https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3073591/intels-xeon-platinum-official-56-cores-112-threads
23
9
5
0
0
Emoji İle Tepki Ver
23
9
5
0
0