Intel'den Bataryaların Ömrünü İkiye Katlayacak Ekran Teknolojisi Geliyor!

18
4
1
0
0
Günümüzün en büyük teknolojik sorunlarından birisi olan bataryaların ömrünü uzatmak için teknoloji firmaları arasında bir seferberlik hakim. Intel, Shap ve Innolux firmalarıyla ortaklık kurarak soruna ekran yönünden çözüm getirmek için kollarını sıvadı.

Bataryalar, kimi firmanın telefonlarını yavaşlatmasına, kimlerinin daha düşük enerji gerektiren işlemciler üretmesine neden oluyor. Teknolojinin ilerleme hızına bir türlü ayak uyduramayan bir numaralı enerji kaynaklarımız olan bu donanımlar, sayısız mühendislik denemesine rağmen bir türlü huzura kavuşamadı. 

Akıllı telefonlar özelinde en çok enerji tüketimi yapan donanımlar ise cihazların ekranları oluyor. Her geçen yıl ilerleyen ekran teknolojileri, daha çok enerji tüketmeye başladığından üreticiler, işlemcilerin boyutlarını düşürerek batarya performansını arttırmaya çalışıyorlar. Intel ise Sharp ve Innolux firmalarıyla ortaklık kurarak olaya yeni bir bakış açısı kazandırıyor: Ekranların enerji tüketimlerini düşürmek. 

Günümüzdeki en büyük ekran üretici şirketler, LG Diplay ve Samsung Display. Modern akıllı telefonların çoğunda bu şirketler tarafından üretilen ekranlar yer alıyor, buna iPhone serisi de dahil. Intel, bir işlemci üreticisi olarak hemen hemen hiç çalışmadığı ekran donanımı konusuna odaklanarak, rekabet alanını genişletmek istiyor. Nitekim ekran konusunda uzman olan Shap ve Innolux firmalarıyla da ortaklık kurmasının nedeni, bu alanda bir tecrübesinin olmaması. 

Intel’in iddiası, ekranların enerji tüketimlerini yarı yarıya düşürmek. Bunun için üç şirketin geliştireceği özel LCD panelinin çözüm olması bekleniyor. Günümüz trendleri arasında OLED ekranların olduğunu düşünürsek, Intel’in ana hedefi hakkında da fikir sahibi olabiliriz. Zira düşük özelliklere sahip olan ya da fiyat-performans cihazı olarak nitelendirdiğimiz alternatif cihazlar, OLED üretimi hala pahalı bir seçenek olduğu için LCD panelleri tercih ediyorlar. Yani Intel, alternatif pazardaki cihazların batarya ömürlerini uzatacak, muhtemelen fiyatlarını da arttıracak bir arz yaratmak istiyor. 

Söz konusu çalışmaların sunumu sırasında Intel’in bu işten sorumlu kıldığı Gregory Bryant ve ekibi, Dell markalı bir cihazda denenen sistemi gösterdiler. Cihazın ekranı, Intel patentli olan yeni nesil LCD teknolojisine sahipti ve 25 saat aralıksız aynı batarya ile video çekebiliyordu. Bir dakika; Dell ne alaka? Birincisi bilgisayar ekranları da işin içine dahil olabilir. İkincisi ise daha heyecan verici: Dell, tıpkı Microsoft gibi Windows 10 ile çalışacak katlanabilir telefonlar geliştiriyor. Yani Intel’in teknolojisi nereden bakarsanız bakın, pek çok alanda çözüm olabilir. 

Bakalım söz konusu LCD teknolojisinin yaygınlaştığını ne zaman göreceğiz.

Kaynak : https://www.engadget.com/2018/06/05/intel-low-power-display-tech/
18
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
4
1
0
0