Intel, i Serisi İşlemcileriyle Neden Bilgisayar Piyasasında Hiçbir İlerleme Kaydedemiyor?

35
8
7
2
2
Intel, mobil platformları bir kenara bırakırsak dünyanın en büyük işlemci geliştiricisi. Peki, bu derece devasa bir şirketin 15 senedir neden yeni bir işlemci serisi çıkarmadığını merak ettiniz mi?

Öncelikle şunu belirterek başlayalım: Intel Core, her yeni seride ciddi yenilikler ve değişimlerle piyasaya çıktı. Bunu 'jenerasyon değişimi' olarak da tanımlayabilirsiniz. Performans veya ekonomi odaklı küçük değişiklikler, Core serisindeki işlemcilere hep yeni modeller ekledi. 

Intel'in uzunca süredir yeni jenerasyon işlemcileri piyasaya sürmemesinin ilk ve en önemli sebebi bağlantı standartları. PC toplama sihirbazlarına göz attıysanız, ne demek istediğimizi hemen anlamışsınızdır. Sihirbazın en başında seçtiğiniz işlemci, ikinci aşamada onlarca anakart seçimini bir anda iptal eder. Keza bu durumu RAM'ler takip eder.

Bu standartlar yeni olmasa da eskiden her şeyin daha kolay olduğu da bir gerçek. Intel Pentium / Celeron veya AMD Athlon / Sempron arasında yapacağınız tercih, anakart ve RAM seçimleriniz için tek belirleyici unsurdu. Günümüzde ise AMD cephesinde FM2, FM2+, AM1, AM2, AM3, AM4 diye giden serilerin Intel cephesinde çok daha fazla opsiyona sahip olduğunu görüyoruz. Bu da son kullanıcının 'kafasının karışması' anlamına geliyor.

İlk bakışta çeşitliliğin piyasayı hareketlendireceği ve birçok farklı markanın önünü açacağını düşünebilirsiniz. Ancak kazın ayağı pek de öyle değil. Büyük firmalar, müşterilerinin kendi segmentlerini hemen belirlemelerini ve ürünlerini de fazla zorlanmadan seçmelerini isterler. Intel, geçmişte jenerasyon değişikliklerini daha sık gerçekleştirdiği için mobil piyasada tutunamamıştı. Bu yüzden aynı hatayı bir daha yapma niyetinde değiller.

Tüm bunları anlatırken Intel'in i9 işlemcisini aceleye getirmediğini görüyoruz. Geçtiğimiz yılın ortalarındayken sene sonuna kadar çıkacağı açıklanmıştı hatırlarsanız. O günden beri ne resmi bir tarih, ne de elle tutulur bilgi var. 2-3 sene içerisinde 5nm teknolojisine geçileceği söylenirken, 14nm'lik bu işlemcilerin revize edilmesi veya iptal edilmesi bizleri şaşırtmayacaktır.

Kaynak : https://www.quora.com/Why-is-Intel-not-advancing-anymore-in-computers-stuck-in-an-i3-i5-i7-for-the-last-15-years
35
8
7
2
2
Emoji İle Tepki Ver
35
8
7
2
2