Intel’in İşlemci Kıtlığına Girmesiyle Zor Durumda Kalan 3 Büyük Şirket

27
11
1
1
0
Intel'in üretim merkezlerinde geçtiğimiz yıldan itibaren gerçekleşmeye başlayan ve halen çözülemeyen yetiştirememe problemi; Apple, Hp ve Microsoft'u zor durumda bırakıyor.

Intel'in ürettiği işlemciler, piyasadaki birçok üründe kullanılıyor. Talebin fazla olmasıyla birlikte siparişlere yetişmekte zorlanan şirket, Apple ile yaptığı 10nm işlemci anlaşmasıyla da bu sıkıntıyı derinden yaşamaya başladı. Geçtiğimiz yıl sorunların ortaya çıkmasıyla Intel duruma el atmış ve 1 milyar dolarlık yatırımla durumu kurtarmaya çalışmıştı. Ancak ne yazık ki yapılan bu yatırım bile Intel'i kurtarabilmiş değil. Bu yılın ikinci çeyreğinde ise işlerin daha da kötüye gideceği söylentiler arasında.

Bu durum uzaktan bakıldığı zaman Intel için can sıkıcı olsa da, asıl sıkıntıyı HP, Apple ve Microsoft'un çektiğini söylemek yanlış olmaz.

Bilindiği üzere HP, bilgisayar sektörünün köklü firmalarındandır. HP hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar üretimlerine hız kesmeden devam ediyor. Masaüstü bilgisayarlarda yüzde 8'lik satış kaybı yaşayan şirket, faturayı Intel'de yaşanan sıkıntılara kesmiş durumda. Microsoft'un öncülüğünde gerçekleşen Kazanç Konferans Çağrısı'nda açıklama yapan HP CEO'suna göre durum, Intel sorunları çözmezse durum daha da kötüleşecek.

Microsoft'ta tıpkı HP gibi düşünüyor. Yaşadığı yüzde 5'lik gelir kaybının Intel ile ilgili olduğunu belirten CEO Amy Hood, çiplerin tedarik süreçlerinde yaşanan sorunlara atıfta bulundu. 

Apple ise, Qualcomm firması yerine Intel'in kablosuz internet vericilerini kullanmaya başlamıştı ancak bu da onlara pahalıya patladı. Çünkü Intel hem Qualcomm kadar hızlı bir internet hizmeti sunamıyordu hem de 2020 yılına kadar 5G desteğinin gelmeyeceği açıklanmıştı. Buradan yola çıkarak, Apple iPhone'lara 5G desteğini daha geç getirebilir demek oluyor. Ciddi bir risk teşkil eden bu durumun Apple'a zararının ise ne kadar büyük olacağını tahmin etmek zor değil.

Intel'e göre sorunların üstesinden gelinecek ancak bu açıklamalar diğer firmalara güven vermiyor. Büyük şirketlerin Intel yüzünden kalıcı bir hasar almaları olası değilse bile, gelirlerinde yaşanan ani düşüşler şirketleri zora sokacak gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.fool.com/investing/2019/04/08/intels-chip-issues-are-hurting-these-3-tech-giants.aspx
27
11
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
11
1
1
0