İnternet Hızınızı Neden Düzenli Olarak Kontrol Etmelisiniz?

31
6
5
3
2
Çoğu zaman günlük hayatta internet hızımızın nasıl değişim gösterdiğini anlamayız. Genelde büyük bir dosya indirirken ya da yüklü güncellemeler yaparken bağlantımızın yavaşladığını görürüz. Peki neden bağlantı hızımızı düzenli olarak kontrol etmemiz gerekiyor?

İnternet hızınızı test etmek zor değildir ve zaman kaybetmesiziniz, ancak çoğu zaman yavaşladığına dair bir şüphemiz varsa bu testleri uygularız. Aslında tam tersini yapıp düzenli olarak kontrol etmekte fayda var. 

Mesela Netflix’in bir hizmeti olan Fast.com test sitesini duymamış olabilirsiniz. Bu hizmet şu anda en stabil hız testini sunan sayılı mecralardan birisi olmuş durumda. Bir bağlantının hızını test etmeden önce de mutlaka bilmeniz gereken şeyler vardır:

  • Altyapınızın desteklediği maksimum hız limiti
  • Modeminizin desteklediği maksimum hız limiti
  • Tarifenizin desteklediği maksimum hız limiti

Bu hız limitlerinden en düşük olanı, sizin ulaşabileceğiniz maksimum hızı gösterir. Ayrıca en düşük değeri ise en düşük internet hızınızı belirler. Elbette maksimum düzeye yakın hızlar her zaman tercih sebebi olur. Tüm bunlar dışında modeminize kablosuz ya da kablolu olarak bağlanan cihaz sayısı da hızınızı etkileyebilir.  

Örneğin saniyede 100 megabitlik bir bağlantı için ödeme yapıyorsanız, internet hızınızın kalitesini sürekli test ederek bu hizmeti gerçekten alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz. Her hafta yapacağınız bir hız testinde sonuçların çoğunluğu 100 mbps’nin çok altındaysa, servis sağlayıcınızla görüşmeniz iyi olacaktır. En nihayetinde bir sorun varsa boşu boşuna fatura ödemek zorunda da kalmazsınız.

İnternet bağlantınızın yavaşlaması, eğer modeminizde altyapınızda ve bağlantı ortamında bir sorun yoksa bazı önemli nedenlerden kaynaklanabilir. Örneğin bir korsan ruhunuz bile duymadan sizin sunucunuza bağlanıp, bir Bittorrent istemcisiyle dünyanın dosyasını indirebilir. 

  • Hızınızı haftalık olarak düzenli bir şekilde kontrol edip, not alın.
  • Eğer bir sorun yoksa, servis sağlayıcınız her şeyin yolunda olduğunu söylüyorsa bağlantı sağladığınız kabloları ve modeme girişlerini kontrol edin. Diğer sorunlarla zaten servis sağlayıcınız ilgilenmek zorundadır.
  • Testleri farkjlı cihazlardan da yaparak aynı sonuçları alıp almadığınızı deneyin. Hız problemi, bağlantı kurduğunuz cihazın içerisinde bulunan modem donanımıyla da ilgili olabilir. Farklı cihazlarda deneme yapmadan bunu anlamanız güçtür. 
  • Eğer bağlantınızda bir yavaşlık söz konusuysa, gün boyunca aynı yavaşlığı yaşayıp yaşamadığınıza bakın. 
  • Eğer kablosuz hızı test ediyorsanız, bir bilgisayar aracılığıyla kablolu bağlantı hızınızı da deneyin. 

Servis sağlayıcıları genelde taahhüt ettikleri hız limitlerinin en üst düzeyinde hizmet vermezler, ancak yine de sorun onlardaysa kibar davranın. Ne de olsa bir sözleşmeniz, her ay ödeme sözü verdiğiniz faturanız var, haklı olan sizsiniz.

Kaynak : https://lifehacker.com/why-you-should-regularly-check-your-internet-speeds-1827367534
31
6
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
31
6
5
3
2