Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" başlıklı 136. ve "Bilişim sistemine girme" başlıklı 243. maddeleri kapsamında yürütülecek soruşturma için görevlendirilen Cumhuriyet başsavcısı, ilk olarak yayınlanan bu bilgilere sahip olan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve il seçim kurullarından seçmenlere ait bilgilere sahip olması sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu ile iletişime geçecek.
Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesinde "Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" hükmü bulunuyor. Bu hüküm dahilinde eğer söz konusu suçu kamu görevlisi işlemişse cezanın yarı oranında (3 yıldan 6 yıla kadar) artırılacağı belirtiliyor.
TCK’nın bir diğer maddesinde ise "Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" ibaresi yer alıyor.
Associated Press’de dün yer alan habere göre bilgisayar korsanları 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bilgilerini çalmış, sorgulanan bu bilgilerden 10 tanesinden 8’inin uyuştuğu belirtildi. Bilgileri yayan bilgisayar korsanlarının sunucularının Romanya’da olduğu, verilerin yüklendiği web sitesi alanının ise İzlanda’dan alındığı belirlendi.