İnsanların kişisel bilgilerini ve kişisel kararlarını içeren "özel hayat" kavramı, medeni olan tüm ülkeler tarafından yasa ile güvence altına alınmıştır. Eğer ülkeler bu yasalara uymaz ise, ülkenin bulunduğu bölgede görevli olan İnsan Hakları kuruluşlarının olaya müdahale etme yetkisi vardır.
Ülkemizdeki birçok olayda adını duyduğumuz ve çoğumuzun "hak savunucusu kurum" olarak bildiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, insanların özel hayatını tehikeye atabilecek bir karara vardı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği bu karar, işini yapmadığı gerekçesiyle dava edilen Romanyalı bir mühendisin davasında gerçekleşti. İddia edilene göre mühendis, çalıştığı kurumun çalışma saatleri içerisinde Yahoo Messenger üzerinden nişanlısı ve kardeşi ile konuşma içerisindeydi. Mühendisin bu davranışından ötürü onu dava eden işvereni, mühendisin iddiaları reddetmesi üzerine Yahoo Messenger hesabının kontrol edilmesini istedi.
Bu olayın kişisel gizliliği ihlal ettiğini savunan mühendis, davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmasını sağladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, mühendisin durumundaki birinin gizliliğinin ihlal edilebileceğini düşünerek iletişim platformunun incelenemesini normal olarak karşıladı. Hala tam olarak sonuçlanmış değil ancak ilerleyen günlerde davanın nasıl bir sonuca varacağını göreceğiz.