İnternette Gerçekleştirdiğiniz Aramalar, Gerçekte Ne Düşündüğünüzü Ortaya Çıkarıyor

17
5
2
1
0
Kullandığınız arama motorunda, en son neye baktığınızı ya da neyi araştırdığınızı anımsıyor musunuz?

Belki başkalarına sormak istemediğinizden, belki de bütün bilgilere ulaşabileceğiniz en basit yol internet olduğundan, en çok da internete başvuruyorsunuz değil mi?

Her gün, milyonlarca kişi tarafından, örneğin: 'Dünyanın en büyük köpeğinin boyu ne kadar?' , 'Katil palyaçolar doğru mu?' , 'Piramitleri uzaylılar mı yaptı?' veya 'Flört etme yöntemleri' vs. birçok komik ya da garip arama yapılıyor internette.

Tabii bu açıdan bakıldığında, Google vb. arama motorları bize ilginç ve eğlenceli veriler sağlıyor gibi görünüyor. Fakat öte yandan, Google’da veri bilimcisi olarak çalışmış bir ekonomist olan Seth Stephens Davidowitz’e göre bu tip aramalar, bir toplumu tanıma-anlama bakımından çok değerli bilgiler sunuyor.

Scientific American dergisinde yayımlanan bir makalede, günümüz insanlarının en kötü-karanlık düşüncelerini arama motorlarına rahatlıkla yazarak aratabildikleri ileri sürülüyor. 'Seth’in Everybody Lies' isimli kitapta da belirtildiği gibi: “Dijital çağ öncesinde yaşayan insanlar, utanç verici düşüncelerini öteki insanlardan saklıyorlardı. Dijital çağdaki insanlar da bu tür düşünceleri hala öbür insanlardan gizlemeyi sürdürüyor. Ancak düşüncelerini, mahremlerinin korunduğundan emin oldukları internetten gizlemiyorlar.”

Lakin anonimlik korunarak toplanılan Google verileri ile nihayet insanların gerçekte neler düşündükleri ve arzuladıkları bütün çıplaklığıyla anlaşılabiliyor.

İnsanlar anketörlere ırkçı ya da cinsiyetçi olmadıklarını söyleyebilirler. Mesela ABD'deki seçim anketlerindeki verilere bakıldığında; ırklar arası evlilik, kadın hakları ve eşcinsel evliliği gibi mevzulara olan yaklaşımın her geçen sene daha ılımlı olduğu görülüyor.

Ama Seth, 2008 ABD başkanlık seçimlerinde, Google Trendler aracındaki verilere göre, Barack Obama’nın saklı ırkçılık sebebiyle demokrat kesimden beklenenden daha az oy aldığı neticesine ulaşıyor. Örneğin; seçim gecesinde siyahilere hakaret maksadıyla söylenen 'negro' kelimesi, içinde 'Obama' kelimesinin geçtiği her 10 Google aramasından en az birinde kullanılmıştı.

Hatta kimi eyaletlerde 'ilk siyahi başkan' yerine 'ilk negro başkan' olarak gerçekleştirilen aramaların sayısı çok daha fazlaydı! Bu bilgiler ışığında, yüz yüzeyken ırkçı olmadığını ifade eden kişilerin pek çoğunun esasında ırkçı bir kafa yapısına sahip olduğu anlaşılıyor.

Başka insanların karşısında dile getirmeyeceğimiz hususlarla alakalı olarak her gün internet üzerinden aramalar yapıyoruz.

Kimliğimiz korunsa dahi, toplanan bu veriler, toplumun genel eğilimlerine ilişkin başka şartlarda öğrenilemeyecek bilgiler sağlıyor. Çağımızda toplumların daha açık fikirli ya da belki de daha etik olmaya doğru ilerlediğine inansak da, bu vb. veriler söz konusu gelişimin sanılandan daha yavaş olduğuna işaret ediyor.

Kaynak : https://livetobloom.com/internet-aramalari-gercekte-ne-dusundugumuzu-ortaya-koyuyor/
17
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
5
2
1
0