E-ticaretin Doğuşu: İnternet Üzerinden İlk Satılan Şey Ne?

31
17
5
4
4
Uzun bir zamandır alışveriş için interneti kullanıyoruz. Hatta artık bazı şeylerin alışverişini sadece internetten alıyoruz. Peki sizce internetten satılan ilk şey ne?

Adobe, bu kasım ayından itibaren yılbaşı sonrasına kadar ABD’de 83 milyar doların internet üzerinden gerçekleştirilecek alışverişe harcanacağını tahmin ettiğini açıkladı. Adobe, bu miktarın 3 milyar dolarının yalnızca 'Kara Cuma' yapılacak alışverişlerde kullanılacağını belirtti. 

İnsanlar bu dönemde akıllı telefonlar, televizyonlar, oyun konsolları, kitaplar, kıyafetler gibi birçok şeyi satın alacaklar. Peki internetten alışverişin bu kadar yaygınlaşmışken internetten yapılan ilk alışverişin ne olduğunu merak ettiniz mi?

ilk e ticaret

Shopify tarafından hazırlanan yeni bir video, internetten alışverişin tarihçesine odaklanıyor. İnternetten alışverişin tarihi, ilk olarak internetin atası olan ARPANET ile başladı. Stanford ve MIT’den bilgisayar bilimi öğrencileri, kendi aralarında uyuşturucu alışverişi yapmak için 1971 yılında bir sistem tasarladılar. Ancak burada çevrimiçi olarak ödeme yapılmadı. Bu ağ sadece bir buluşma yeri belirlemek için kullanıldı. 

Ancak bildiğimiz anlamıyla e-ticaret işlemi, 1994 yılına kadar gerçekten gerçekleştirilmedi. Her ne kadar Pizza Hut sık sık ilk e-ticaret işlemini kendilerini bulduğunu söylesede gerçek biraz daha farklı. (Pizza Hut, Ağustos 1994’ün sonunda çevrimiçi olarak pizza satmaya başladı.) 

İlk e-ticaret işlemi

ilk e ticaret

New Hampshire’da yaşayan 21 yaşındaki Dan Kohn NetMarket isimli internet sitesi ile ilk çevrimiçi ticareti gerçekleştirdi. Dar Kohn, 11 Ağustos 1994’de Philadelphia’daki bir arkadaşına NetMarket üzerinden Sting’in Ten Summoner Tales albümünü sattı. Kohn’un arkadaşı, kredi kartı ile ödemeyi internet sitesi üzerinden yaptı. 

Dar Kohn’ın sitesi, müşterilerin güvenli işlem yapabilmek için yalnızca Unix’te çalışan özel bir tarayıcı indirmelerini istedi. NetMarket’in kullandığı PGP şifreleme standardının yaratıcısı Philip Zimmermann, Times’a yaptığı açıklamada teknolojinin dijital paralar için önemli bir adım olduğunu açıkladı. 

Online alışveriş

NetMarket’in bir dönüm noktası olduğu noktasına herkes hemfikir değil. Internet Shopping Network, 1994 yılında çevrimiçi olarak bilgisayar parçaları satmaya başlamıştı. CDconnection.com'da 1990’dan beri CD sattığını iddia ediyor. 

Yirmi yıldan uzun bir zaman önce bir CD satışı ile başlayan e-ticaret bugün çok büyük bir işlem hacmine sahip durumda ve bu işlem hacmi her geçen gün büyümeye devam ediyor ve zaman içinde de bu oranın çok daha büyük rakamlara ulaşması bekleniyor. 

Kaynak : https://www.fastcompany.com/3054025/youll-never-guess-what-the-first-thing-ever-sold-on-the-internet-was
31
17
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
31
17
5
4
4