İnternette Kotaya Hayır Topluluğu’ndan Çağrı: ''AKK'yi Kaldırın''

2
1
0
0
0
İnternet kullanıcıların en büyük dertlerinden biri olan adil kullanım kotasına yönelik bir tepki de 'İnternette Kotaya Hayır Topluluğu'ndan geldi.

Düzenli bir internet kullanıcısı olarak sizler de 'adil kullanım kotası' denilen saçmalıktan bıkmışsınızdır. Bu konuda hemen hemen bütün kullanıcıların aynı fikri paylaşması ve tepki göstermesinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sorunun çözümüne dair adım atılacağını açıklamıştı.

Ancak BTK'nın bulduğu çözüm hiç de yeterli değildi. BTK, daha önceden kota aşıldığında 3 Mbps'ye düşen hızı 5 Mbps'ye çıkarma adına çalışmalarda bulunulduğunu açıklamıştı (şaka gibi bir hamle, sanki aradaki o 2 Mbps olayı çözebilecek).

İşte BTK'nın internet kotasına yönelik bu planlamasına tepki gösteren İnternette Kotaya Hayır Kampanyası Topluluğu, durumun tamamen 'adaletsiz' olduğunu ve söz konusu kotanın kaldırılması gerektiği fikrini savunmakta.

Türkiye'de İnternet Kullanımı Seviliyor

İnternet kullancıları hakkında çeşitli araştırmalar yürüten We Are Social adlı örgüt, bu yılın başında dünya genelinde internet kullanımına dair bazı veriler paylaşmıştı. Bu verilere göre Türkiye'de 46 milyon 280 bin internet kullanıcı mevcut. Bu sayıyı nüfusa vurduğumuzda ise karşımıza çıkan rakam %58. Yani Türkiye'nin yarısından çoğu internet kullanmakta. Dünya ortalamasına baktığımızda ise bu oran %46.

Günlük ortalama internet kullanım süremiz 4.2 saat, internet bağlantı hızımızın ortalaması ise 6.2Mbps. Dünya genelinde ise ortalama internet hızı 5.1 Mbps. Ülke bazında ortalama internet hızı en yüksek olan ülke ise 20.5 Mbps ile Güney Kore.

Ancak ülkemiz bir konuda muhtemelen dünya genelinde başı çekmekte; adil kullanım kotası. AKK'nin olayı şu; örneğin siz gidip 16 Mbps'lik bir internet paketi alıyorsunuz. Ancak kotayı doldurduğunuz zaman hızınız çat diye 3 Mbps'ye düşüyor. İşin daha da saçma kısmı ise kotayı ayın kaçında doldurmuş olursanız olun, sanki bütün ay 16 Mbps hızda internet hizmeti almış gibi fatura ödüyorsunuz. Yani verdiğiniz paranın karşılığını alamadığınız saçma bir sistem işlemekte.

Dediğimiz gibi bu konuda tüketicinin tepkisi çığ gibi büyüdüğünden BTK duruma el atarak bir iyileştirme arayışı içine girdi ancak ''tamam alın 3'ü 5 yapalım'' gibi gereksiz bir hamle ortaya çıktı. Bu durumun ardından da İnternette Kotaya Hayır Kampanya Topluluğu sessizliğini bozdu. Topluluğun sözcüsünün konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde; 

Bir HD videoyu izlemek için en az 8 mbps hız gerekmektedir. BTK ise 2011 yılından beri minimum yatırım, maksimum kazanç yapan bu firmaların yanında olup hızı 2 Mbit attırıp 5 Mbit yapmayı planlıyor. 5 Mbps’yle bir HD video izleyemezsiniz, şu anki teknolojik çağda bu bir rezillik, soygundur. Beş sene boyunca firmalar altyapılarını sadece 2 Mbit attırabilecek şekilde mi geliştirdiler? Bu soruları sorması gereken BTK, hiç sorgusuz sualsiz servis sağlayıcılarının yanında yer almaktadır. Bu, biz gençlere ve internet kullanıcılarına karşı bir hakaret gibidir. Teknolojiye daha çok yatırım yapmamız gerekirken daha da geriye gitmekteyiz, Avrupa ve birçok gelişmekte olan ülkelerden bile geri kalmaktayız.

Darbe girişiminin ardından 16 gün boyunca adil kullanım kotası sistemi askıya alındı, bunun da internette büyük bir yoğunluğa yol açmadığını görüldü. Yine de en kötü durum senaryosu göz önünde bulundurularak bir ‘dengeleme’ye ihtiyaç duyuluyorsa yoğun saatlerde gerçekten, sürekli yoğun kullanım yapan kullanıcılara karşı, bu kullanıcıların normal hızlarına yüzde 40’a varacak şekilde müdahale edilerek ‘dengeleme’ sağlanabilir.

Açıklamalarında -bence- başından sonuna kadar haklı olan topluluğun sözcüsü, internetin tıpkı maç izleme ya da pikniğe gitme gibi bir eğlence unsuru olduğunu belirtti ve ekledi; “İnternet de bu eğlence ihtiyaçlarının çoğu için başvurulabilecek muazzam bir araçtır, günümüzde başlı başına bir ihtiyaçtır. Ancak eğlence, internetin kullanım gayelerinden sadece bir tanesidir. İnternet sadece eğlenceden çok daha fazlasıdır. Çok uzaktaki annenizin, babanızın sesini duyabilmek, yüzünü görebilmektir. Ama gelin görün ki ay içerisinde günler boyu anlamsız bir şekilde yavaşlatılan internet ile bunlar ne mümkün!

Tabi AKK'ye takılmama gibi bir seçeneğiniz de bulunmakta ancak internet sağlayıcı firmalar açık şekilde ''kesenin ağzını biraz daha aç'' diyorlar. Ülkemizde AKK olmayan, 25 Mbps bir internet için aylık 230 TL vermeniz gerekiyor. Gürcistan’da 50 Mbps limitsiz internet 65 TL, Bulgaristan’da 25 TL, Yunanistan’da ise 74 TL.

AKK konusunda İnternette Kotaya Hayır Kampanyası Topluluğu'nun parmak bastığı şeyler son derece önemli ve bu denli bir çıkış oldukça yerinde. Ancak ''tüketicilerin sesini dinliyoruz'' diyerek çareyi 2 Mbps eklemekte bulan BTK'nın bu vizyonu değişmediği sürece biz AKK'den daha çok çekeriz gibi duruyor.

Kaynak : http://www.diken.com.tr/internette-kotaya-hayir-toplulugundan-cagri-adil-kullanim-kotasini-kaldirin/
2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0