iOS Uygulamaları Üçüncü Taraf Şirketlere Düzenli Olarak Kullanıcı Verilerini Gönderiyor

25
14
2
1
0
Yeni bir çalışmaya göre iOS'in Arka Planda Uygulama Yenileme özelliğini kullanan uygulamalar izleyicilere kullanıcı verilerini gönderiyor.

Washington Post'tan Geoffrey Fowler, gizlilik odaklı bir şirket olan Disconnect ile birlikte çalışarak bir iPhone’un ne zaman neler yaptığını görmek için özel bir yazılım geliştirdi. Amaç, Arka Planda Uygulama Yenileme özelliği etkinleştirildiğinde iOS uygulamalarının nasıl davranışlar sergilediğini ortaya çıkarmaktı.

Fowler’ın araştırmasına göre bazı iOS uygulamaları, Arka Planda Uygulama Yenileme özelliğinden faydalanarak uygulama ve izleme şirketlerine düzenli olarak veri gönderiyorlar. Üstelik araştırmaya göre şirketlere gönderilen veriler arasında telefon numarası, e-posta, konum, IP adresi gibi önemli veriler de yer alıyor.

Yazılımın veri gönderdiğini keşfettiği uygulamalar arasında Microsoft OneDrive, Mint, Nike, Spotify, The Weather Channel, DoorDash, Yelp, Citizen ve Fowler’ın bağlı olduğu kurum olan The Washington Post’un iOS uygulaması da yer alıyor. Fowler, bir haftalık süreçte 5.400 izleyiciye rastlarken Disconnect, cihazın aylık 1.5GB veri göndereceğini söyledi.

Elbette ki uygulamaların sizi takip etmesi rahatsız edici görünebilir ancak bu durum çoğu zaman zararsızdır. Google, Facebook gibi şirketler genellikle reklam platformlarını geliştirmek için kullanıcı verilerine ihtiyaç duyuyor. Bazı şirketler ise kullanıcı verilerine göre kullanıcılara özel kampanya bildirimleri gönderiyor.

Kaynak : https://www.macrumors.com/2019/05/28/background-refresh-apps-sending-data/
25
14
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
14
2
1
0