Trump'ın Tencent Kararı, iPhone Satışlarını Yüzde 30 Düşürebilir

34
10
2
2
2
Trump'ın ABD'li şirketlerin Tencent ile iş birliği yapmasını yasaklamasının ardından Apple'ın WeChat'i App Store'dan kaldırıp kaldırmayacağı merak edilmeye başlandı. Bir ankete göre Çinli kullanıcıların büyük çoğunluğu WeChat için iPhone kullanmaktan vazgeçebilir.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta (yine) beklenmedik bir karar alarak ABD’li şirketlerin Çinli teknoloji devi Tencent ile iş birliği yapmasını yasaklamıştı. Daha çok PUBG: Mobile ve Call of Duty: Mobile oyunlarının yayıncısı olarak bilinen Tencent, aslında çok daha büyük bir teknoloji şirketi ve aynı zamanda WeChat’in de sahibi.

WeChat, daha çok bir mesajlaşma uygulaması olarak bilinse de Çinli akıllı telefon kullanıcıları için büyük bir öneme sahip. Aylık 1 milyarın üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan WeChat, dijital ödemeden anlık mesajlaşma çevirisine kadar pek çok alt hizmete sahip ve özellikle Çinli kullanıcılar için vazgeçilmez bir uygulama.

Apple, WeChat'i App Store'dan kaldırdığında Çin'deki satışlarını büyük oranda kaybedebilir

app store

Dünyaca ünlü Apple analisti Ming-Chi Kuo'ya göre Apple, Trump’ın Tencent kararından en çok etkilenecek şirketler arasında yer alıyor. Zira Apple, söz konusu karar nedeniyle WeChat’i App Store’dan kaldırmak zorunda kalabilir ve bu da şirketi Çinli kullanıcılara karşı epey zor durumda bırakır.

Çin’in yerel sosyal medya platformu olan Weibo’da başlatılan ve 1,2 milyon kullanıcı tarafından oylanan bir anket, kullanıcılara Apple ile WeChat arasında bir tercih yapmak zorunda kalmaları halinde hangisini seçeceklerini sordu. Kullanıcıların yüzde 95’i WeChat için iPhone kullanmayı bırakacaklarını belirtti.

wechat

Anketin de gösterdiği üzere Apple, WeChat’i App Store’dan kaldırması durumunda epey kullanıcı kaybı yaşayacak. Üstelik Çin’in dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olduğunu ve Apple’ın tüm iPhone satışlarının neredeyse 3’te 1’ine ev sahipliği yaptığı düşünülürse WeChat’in kaldırılması halinde Apple’ın yüzde 30’a yakın satış kaybı yaşaması muhtemel.

Yine de Trump’ın kararının şirketlerin sadece ABD operasyonlarını mı yoksa tüm dünyadaki iş birliklerini mi etkileyeceği tam olarak bilinmiyor. Eğer küresel operasyonlar etkilenecekse Apple’ın önümüzdeki dönemde zor bir süreçten geçeceğini söyleyebiliriz.

Kaynak : https://pocketnow.com/apple-without-wechat-could-mean-disaster-for-the-iphone-in-china
34
10
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
34
10
2
2
2