Protestolarla Yangın Yerine Dönen İran, İnterneti Devlet Kontrolü Altına Almak İstiyor

42
6
3
1
1
Kasım ayında büyük bir halk hareketiyle karşılaşan İran hükümeti, protestoların daha fazla büyümemesi için ülke çapında internet erişimini engellemişti. İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani’nin açıklamaları, bu sansürün önümüzdeki dönemde başka bir boyut kazanabileceğini gösteriyor.

1979 yılında Ruhullah Humeyni’nin liderliğinde gerçekleşen İslam Devrimi’nin ardından bambaşka bir ülkeye dönüşen İran, baskıcı tutumu, yasakları ve idam cezalarıyla sık sık gündeme geliyor. Büyük bir petrol ve doğalgaz rezervine sahip olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) uyguladığı ticari yaptırımların da etkisiyle büyük bir ekonomik kriz yaşayan İran, geçtiğimiz kasım ayında benzin fiyatlarına zam yapmıştı. 

Bunun üzerine halkın protesto gösterileri ile karşılaşan Tahran hükümeti, çareyi internet erişimini engellemekte bulmuştu. Eylemlerde çekilen fotoğraf ve videoların sosyal medya platformlarında paylaşılmasını engellemek ve protestoları kontrol altında tutabilmek için halkın dünya ile olan bağlantısını sadece bir günde tamamen kesen İran, buna karşın halkın sesini henüz kesebilmiş değil. 

Hasan Ruhani

Yaklaşık bir aydan bu yana süren gösterilerde şu ana kadar 140 ila 208 arasında kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. ABD tarafından finanse edilen İran merkezli radyo istasyonu Radio Farda’nın aktardığına göre, ‘İran intraneti’ olarak da bilinen Ulusal Bilgi Ağı (NIN), insanların internet ihtiyaçlarını karşılamak için yabancı ağlara ihtiyaç duymayacakları şekilde genişletilecek.

 2005 yılında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından geliştirilen proje, İran'da güvenli ve istikrarlı bir altyapı ağı geliştirme amacını taşıyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu çabanın İran Dini Lideri Ali Hamaney’den de destek gördüğünü belirtiyor.

Tahran hükümetinin bu adımı atması, ülkedeki internet erişiminin tam anlamıyla devlet kontrolüne girmesine neden olacak. Ayrıca İran halkının dünya ile olan sınırlı iletişimi de komple kopma noktasına gelecek. Baskıcı bir rejimin hakim olduğu Rusya da, İran’dakine benzer model üzerinde çalışıyor. Çin ise zaten yıllar önce ülkedeki tüm internet altyapısını kendi kontrolü altında toplamıştı. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/best-buy-apple-sale-all-time-low-prices-on-ipad-pro-apple-watch-series-4-and-more/
42
6
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
42
6
3
1
1