Yabancı Gezegenleri Araştıracak CHARIS İsminde Bir Işıkölçer Geliştirildi!

0
0
0
0
0
Princeton Üniversitesi'nin liderliğinde CHARIS isimli bir ışıkölçer geliştirildi. Bu alet gezegenlerin ışığını doğrudan gözlemleyebilecek.

Astronomlar genellikle dış gezegenler üzerinde çalışırlar. Örneğin bir gezegenin bir yıldızın önünden geçerken düşen ışınlarını ölçümleyerek, gezegen hakkında bilgi sahibi olurlar. Fakat yakında yabancı gezegenler gözlemlenebilecekler. Princeton Üniversitesi’nin yaptığı bir projeyle ile CHARIS isimli, Jüpiter’den bile büyük gezegenlerin kendi ışınlarını gözlemleyebilecek bir alet yapıldı. Bu aletin esas özelliği, gezegen ışığı ile konak yıldızın ışığını aktif bir şekilde ayırması.

CHARIS muhtemelen uzayda tarama yapmak yerine, özel görevler belirlenerek, bu görevdeki hedeflenmiş gezegenleri gözlemleyecek. Örneğin hangi gezegenlerde yerleşim yeri kurulabilir, hangileri gazdan oluşmuştur gibi bilgilere bu alet sayesinde sahip olabileceğiz. CHARIS, şu anda Hawaii’de bulunuyor. Bilim insanları ise araştırmalarında, yine burada bulunan Subaru Teleskobu’nu kullanıyorlar.

Kaynak : https://www.engadget.com/2016/11/14/instrument-allows-direct-planet-observations/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0