Isınmayan Laptoplar, Telefonlar ve Ucuz Elektrik: Süperiletkenler Konusunda Dev Adım!

1
1
1
0
0
Süperiletkenler konusunda çeşitli çalışmaları sürdüren araştırmacılar, önemli bir eşiği daha geride bıraktı.

Eğer bilime, fiziğe ve elektrik/elektroniğe meraklı iseniz süperiletkenleri mutlaka duymuşsunuzdur ve onların ne kadar harika şeyler olduğunu bilirsiniz.

Süperiletkenler elektrik kaynaklı gücü son derece verimli şekilde aktarabilirler ve bunu yaparken enerji kaybı yaşamazlar. Yani bir diğer deyişle gelen güç olduğu gibi, enerji kaybı olmadan aktarılır. Ancak süperiletkenlerin tek kötü yanı, oldukça düşük sıcaklık değerlerinde çalışmalarıdır (eksilere inen sıcaklık değerlerinde).

Fakat bu durum geride kalacağa benziyor. Zira Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda görev yapmakta olan bilim adamları, mutlak sıfırdan neredeyse yüz derece daha sıcak ortamda süper iletkenlik işlemi yapmayı başardılar. Bu da bizi gündelik yaşamda kullanıma uygun süperiletkenlere bir adım daha yaklaştırmış durumda. Peki bu ne anlama geliyor?

Isınan Laptop, telefon vb teknolojik cihazlar tarih olacak!

Oda sıcaklığında verimli şekilde çalışabilen bir süperiletken geliştirmek, elektriği kullanış şeklimizi kökünden değiştirecek bir adım olacak. Verimlilik üst seviyeye çıktığı için artık enerji de ucuzlayacak. 

Güç aktarımı sırasında enerji israfı olmayacağından oldukça ucuz tıbbi görüntüleme cihazlarından tutun da düşük enerjilerde çalışan trenlere, son derece güçlü ancak büyük boyutlara ulaşmayan süper bilgisayarlara kadar pek çok şey rahatlıkla üretilebilecek.

Bunun yanı sıra bir diğer önemli şey ise ısınma sorunu ile sürekli başımızı ağrıtan laptop ve telefonlar tarih olacak. Böyle bir durumun teknoloji de ne gibi adımlara öncülük edeceğini artık siz düşünün. Tabi bunları beklemek için şu an biraz erken. Bilim adamlarının çalışmaları hala devam ediyor. Ancak atılan adımların önemi oldukça büyük ve her bir adım bir diğerini doğuracağından süperiletkenlerin birkaç sene içerisinde teknolojinin seyrini değiştirmesini beklediğimizi söyleyebiliriz.

Kaynak : http://futurism.com/lossless-energy-transfer-scientists-just-had-another-superconductor-breakthrough/
1
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
1
0
0