"İşletme Okullarına Gitmeyin, Çünkü 20 Yıl Geriden Geliyorlar!"

15
11
2
1
0
Uzun yıllar satış personelliği yaptıktan sonra kendi şirketini açıp milyoner olan Tien Tzuo, okul çağındaki gençlerin akıllarını ciddi oranda çelecek, haklılık payı da bulanan önemli açıklamalar yaptı. Kendisi işletme eğitimi veren kurumların 20 yıl geriden geldiğini söylüyor.

Tien Tzuo, uzun yıllar Salesforce isimli bir şirkette satış temsilciği yaptı. Sonra kendi bulut sistemleri şirketi Zuora’yı kuran Tzuo, iş dünyasının büyük bir açığını yakaladı. Günümüzde abonelik temelinde çalışan Netflix ve Spotify gibi pek çok hizmet var. İşte bu hizmetlerden dinlediğimiz müzikler ve izlediğimiz filmler, gelişmiş bulut depolama alanlarında saklanıyorlar.

Zuora’nın değeri 3 milyar doları buldu. Yani ülkemizdeki en değerli şirket THY’den birkaç yüz milyon dolar daha değerli. Aboneliklerimiz için genelde her ay ödemeler yapıyoruz. Tzuo’ya göre bu da denklemin ikinci kısmını oluşturuyor. Kendisinin “Abonelik Modeli Neden Şirketinizin Geleceği Olmalı, Neler Yapılmalı?” isimli bir kitabı bile var. Tzuo, ilk şirketi Salesforce’un en iyi 11. çalışanıydı, 2008 yılında ise bulut tabanlı muhasebe yazılımı şirketi olan Zuora’yı kurdu. Sonrasında ise satış elemanından bir milyoner doğdu.

Kendisi bütün kariyerini “abonelik ekonomisi” üzerine dayandırdığını söylüyor. Ayrıca insanların henüz bu sistemi anlamadıklarını da vurguluyor: “Şirketleri nasıl işlettiğinizi değiştirmek zorundasınız. Ürünleri nasıl oluşturduğunuzu değiştirmek zorundasınız, pazarlama ve satış yönetimlerinizi değiştirmek zorundasınız. Sonucunda şirket kültürlerinizi de değiştirmek zorundasınız” 

Dünyanın en zenin insanı Amazon’un CEO’su Jeff Bezos da aynı fikirde:

Günümüzde hayatta kalan şirketlerin en büyük ortak noktaları, müşterileri hakkında bir şeyler bilmeleridir. Tzuo’ya göre Amazon, bu bilgi akışında en güçlü şirketlerden birisidir. Tzuo, “Amazon neyi kaç tane satın aldığımı veya sattığımı biliyor, izlediğim filmleri biliyor. Şimdi, Alexa aracılığıyla, bunları yapmadan önce kaç kez istediğimi biliyor,” diye açıklıyor.

Amazon kurucusu Jeff Bezos "Önünüzdeki rakiplerden ne kadar uzak olursanız olun, hala müşterilerinizin arkasında olursunuz. Onlar sizi her zaman yanlarına çekeceklerdir” diyor. 

İş ve işletme okulları, gerçek dünyanın 20 yıl gerisinde:

Tzuo’ya göre son dönemin iş trendeleri, okullarda anlatılamıyor. İş okulları sektörün ortalama olarak 20 yıl kadar gerisinde kaldığından gençler okullarda doğru işi öğrenemiyorlar. Hatta kendisi, “İşletme ya da iş okullarına gitmeyin. Bugün iş okulda öğrendiğiniz her şey yanlış. Okullar, hala bu yeni şeylerden bahsetmiyor." diyor. 

Tzuo’ya göre modern iş kollarını icra eden şirketlerde çalışmak, bu işleri yapan inlarla tanışmak eğitimden çok daha önemli.

Kaynak : http://uk.businessinsider.com/ceo-of-3-billion-zuora-warns-dont-go-to-business-school-2018-6?r=US&IR=T
15
11
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
11
2
1
0