İstanbul’da Uber XL Hizmetinin Bir Günde Sonlandırılması, Binlerce İnsanı Mağdur Etti

35
10
6
3
0
Türkiye’nin gündemine uzun bir süre boyunca oturan sarı taksi - Uber kavgasının sonucu, Uber XL hizmetinin bir günde sonlandırılmasıyla sarı taksi lehine gerçekleşti. Bu kararla birlikte binlerce Uber XL sürücüsü mağdur oldu.

İstanbul’un son zamanlardaki en büyük sorunlarından biri diyebileceğimiz sarı taksi - Uber tartışmasının sonucunda Uber XL’nin hizmetine son vermesi kararı geldi. Uber, 31 Mayıs tarihi itibarıyla faaliyetlerini durdurduğunu açıklayınca Uber sürücülerinin elinde ağır cezalar ve düzgün şekilde alamadıkları tazminatlar kaldı.

Yaklaşık 12 bin sürücüyü ve de 50 bin kişiyi direkt olarak etkileyen bu kararın sebebi olarak Uber’in ciddi anlamda ağır cezalara çarptırılması ve Uber’e karşı olan yaptırımlar gösterildi.

Bir anda işlerinden olan sürücüler, Uber’in Sütlüce’de bulunan şirketi önünde protesto eylemi gerçekleştirdi ve tazminatlarının yanı sıra trafik cezalarının da ödenmesini talep etti. Mağdur sürücülerden biri olan Koray Hasgül, sistemin haber verilmeksizin bir gün içerisinde kapanmasının ardından ciddi bir borç altında kaldığını belirtti. Hasgül’ün sözlerinin devamıysa şu şekilde oldu:

“Yaklaşık 11 bin civarında insan mağdur edildi ve bunun etkilediği 50 bin insan daha var. Bizler, bu yükün altından kalkamayacağımız için bizi bu duruma düşüren Uber’den maddi ve manevi tazminatlarımızı talep ediyoruz. Tüm yasal zeminlerde maddi ve manevi tazminatlarımızın da takipçisi olacağız.”

Başka bir Uber sürücüsü olan Yusuf Ömer, birincil problem olarak Uber’in çıkarlarını; çalışanlarının ve işçi emeğinin önüne koymasını gösterdi. Ömer, “Uber yetkilileri son derece duyarsız davranıyor. Basın, yayın yoluyla uluslararası medyada Uber’in Türkiye’de bizleri mağdur etmesi duyulduğunda asıl mağdur olacak olan kendileridir. Mağdur ettikleri emekçilerin mağduriyetlerini gidermelerini talep ediyoruz” sözleriyle kendini ifade etti.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/uber-gitti-kavga-bitmedi-2-5092202/
35
10
6
3
0
Emoji İle Tepki Ver
35
10
6
3
0