İstanbul'da Bugün Yaşanan Depremin Ardından Kandilli'den Tedirgin Eden Açıklama

189
13
9
5
5
Sabah saatlerinde Silivri'de gerçekleşen depremle ilgili Kandilli Rasathanesi'nden açıklama geldi. Doktor Doğan Kalafat, küçük depremlerin fay hattının aktif ve hazırlıkta olduğunu gösterdiğini ifade etti. Kalafat'ın açıklamalarına göre küçük depremlerin daha büyük depremler üretme potansiyeli fazlasıyla yüksek.

Marmara Bölgesi sabah saatlerinden beri gerçekleşen depremler nedeniyle sallanıyor. Saat 10:30 itibarıyla başlayan deprem trafiği, saat 11:00'de gerçekleşen ve büyüklüğü 4.6 olan bir depremle, bölge insanını korku ve telaşa sevk etmiş durumda. Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat tarafından yapılan açıklamalarsa vatandaşların korkularını biraz daha arttırdı.

Sözlerine, 1999 yılında yaşanan depremlerden sonra Marmara Denizi'nde gerçekleşecek büyük bir depremi beklediklerini herkesin bildiğini söyleyerek başlayan Kalafat, yaşanan bu depremden alınması gereken bazı dersler olması gerektiğini ifade etti. Vatandaşların deprem anında sakin olmaları gerektiğini söyleyen Kalafat, bilim insanlarının beklenen büyük Marmara depreminin ne zaman olacağını bilmelerinin mümkün olmadığını ancak hata kavramı kapsamında bazı tahminlerinin olabileceğini belirtti.

Doğan Kalafat

Marmara'nın altındaki fay aktif 

Marmara Denizi'nde yaşanan ufak depremlerin Marmara bölgesinin altında bulunan fay hattının aktif olmasından kaynaklandığını ifade eden Kalafat, bu fay hattını bir file benzetti. Marmara Denizi'nin 15 ila 17 kilometre altında bir filin yattığını söyleyen Kalafat, küçük çaplı depremlerin ancak bu filin tüyünü kopartmak olduğunu açıkladı. Kuzey Anadolu fayının 1999 depreminden önce de buna benzer özellikler taşıdığını ifade eden Kalafat, gerçekleşen ufak depremlerin, fay hattının aktif ve hazırlık safhasında olduğunu gösterdiğini belirtti.

17 Ağustos depreminden büyük olmayacak

Marmara Bölgesi'nde gerçekleşecek büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Kalafat, fazlasıyla büyük olacağını ancak bu depremin hiçbir zaman Erzincan ya da 17 Ağustos depremi kadar büyük olmayacağını açıkladı. Kalafat'ın tahminlerine göre kaçınılmaz depremin büyüklüğü 7'nin üzerinde olacak. Ayrıca beklenen deprem, Marmara Bölgesi için yıkıcı ve tahripkar olacak.

Marmara'dan beklenen 6 ila 7 büyüklüğü arasında depremler

Marmara Denizi'nde iki önemli sistemin çarpıştığını ifade eden Kalafat, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın daha tehlikeli olduğunu ve daha büyük depremler üretebileceğini ifade etti. Ancak bunun, depremin sadece bir koldan olacağı anlamını taşımadığını ifade eden Kalafat; büyük depremin her iki koldan birlikte olabileceğini, her ikisinin de önemli derecede tahribata ve hatta can kayıplarına neden olabileceğini söyledi.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/kandilliden-istanbuldaki-deprem-sonrasi-korkutan-aciklama-41336966
189
13
9
5
5
Emoji İle Tepki Ver
189
13
9
5
5