Ankara'dan Sonra İstanbul'a da 5G Vadisi Açık Test Sahası Kurulacak

30
7
6
5
3
5'inci nesil haberleşme teknolojilerine yönelik ekosistem oluşturulması hedefi doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) önderliğinde Ankara’da oluşturulan 5G Vadisi Açık Test Sahası’nın İstanbul’da da kurulması için harekete geçildi.

BTK merkez binası ve laboratuvarı, Hacettepe Beytepe Kampüsü ile Bilkent ve ODTÜ yerleşkelerini kapsayan 5G Vadisi Açık Test Sahası, telekomünikasyon şirketlerinden teknoloji odaklı girişimlere, araştırma merkezlerinden üniversitelere kadar pek çok kurum ve kuruluşa 5G teknolojilerini deneyimleme imkanı sunuyor.

Yeni nesil haberleşme sistemindeki standardizasyon sürecinin 2020 yılına kadar sürmesi bekleniyor. 5G teknolojisi ile ilk tanışan ülkelerden biri olmak isteyen Türkiye, tam anlamıyla teknoloji seferberliği ilan etmiş durumda.

5G teknolojisi

Kamu-sanayi-akademi iş birliği kapsamında oluşturulan 5GTR Forum ile yeni nesil mobil haberleşme sistemlerinde milli ürün ve teknolojiler geliştirilmesi amaçlanıyor. Dijital dönüşüm hedefi doğrultusunda Ankara’da olduğu gibi İstanbul'da da sağlıklı ve dinamik bir 5G ekosistemi oluşturulması için düğmeye basıldı.

BTK liderliğinde İstanbul’da düzenlenecek olan "5G Vadisi İstanbul Geleceğin Teknolojileri Zirvesi”, Boğaziçi, İstanbul, İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversiteleri ile mobil işletmeciler, teknoloji firmaları ve dikey sektör temsilcilerini bir araya getirecek.

Etkinlikte, üniversitelerin 5G alanındaki çalışmalarının masaya yatırılması ve teknoloji firmaları ile iş birliklerinin oluşturulması hedefleniyor. Çalışmalar kapsamında İstanbul’da kurulması planlanan 5G Vadisi Açık Test Sahası, yerli ürün geliştirilmesinde ve yeni hizmetlerin test edilmesinde çok önemli bir misyona sahip olacak. 

BTK, bu yılın başlarında Turkcell'e İstanbul ve İzmir'de 3,5 ve 26 GHz, Vodafone Türkiye'ye İstanbul ve Ankara'da 3,5 ve 3,7 GHz, TTMobil'e ise İstanbul'da 3,5 GHz bandında 5G deneme izni vermişti. 

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/istanbula-da-5g-vadisi-acik-test-sahasi-kurulacak,7aopfg6tt0mkd9UivBU2mg?_ref=infinite
30
7
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
30
7
6
5
3