İstanbulluların Her Gün Trafikte Kaç Dakika Kaybettiğini Gösteren Araştırma

27
7
1
1
0
Megakent İstanbul'un en büyük sorunlarından biri olan trafik, Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinden araştırmacıların ortak çalışması sonucu incelendi. Trafikte kaybedilen zaman üzerine odaklanılan araştırmanın sonuçları, İstanbullu araç şoförlerinin kaybettiği korkunç zamanları da gözler önüne sermiş oldu.

Yaklaşık 16 milyon kişiyle Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul, aynı zamanda trafik yoğunluğunun de en sert ve en hissedilebilir yaşandığı şehir olarak biliniyor. Dahası, 30 metreyi 30 dakikada geçtiğiniz (belki de geçemediğiniz) günler bile yaşayabiliyorsunuz. Milliyet gazetesi yazarı Mert İnan'ın haberine göre İstanbulluların trafikte kaybettiği zaman ortaya çıktı.

Bahçeşehir, Dokuz Eylül ve Yeditepe Üniversitelerindeki akademisyenler, 5 yıl boyunca İstanbul trafiğini inceleyerek hareketlilik rejiminin bir raporunu ortaya çıkardı. 'İstanbul Trafik Otoritmi' ismindeki rapor, 4 bin kilometrelik şehir içi yol ağındaki sürüş hızı, yoğunluğu, gecikme ve kayıp gibi unsurları inceledi. Ortaya çıkan sonuçlarsa İstanbulluları bile şaşırtacak düzeyde oldu.

istanbul

Raporun sonuçlarına göre 2017 yılında İstanbul trafiğindeki ortalama sürüş hızı saatte 32,8 kilometreyken aynı rotalarda ve aynı zaman dilimlerindeki ortalama sürüş hızı 2018 yılında 29,1 km'ye kadar geriledi. Sürücüler, bir önceki yıl aynı sürede varacağı yere sanki 3,7 km daha uzaktaymış gibi seyahat etti.

Hafta sonlarındaki trafik akış hızı 28 km'den 23 km'ye gerilerken trafikte kaybedilen yol da saatte 5 km olarak belirlendi. 2018 yılı verilerinde sabah yola çıkanların ortalama hızı 23 km/sa olarak ölçülürken akşam trafiğinde bu hız 18 km/sa oldu.

trafik

Özellikle işe gidiş ve gelişlerde araç kullananların da kaybettiği süreyi açıklayan araştırma, trafiğe takılan kişilerin 70 dakika kaybettiğini belirtirken günlük zaman kaybının ortalama 4 yıllık mesaiyle eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Trafiğin en yoğun olduğu üç güzergah olan Altunizade-Mecidiyeköy, Cevizlibağ-Avcılar ve Bakırköy-Mecidiyeköy de özel olarak incelendi.

Altunizade-Mecidiyeköy güzergahı normalde 6 dakikada gidilebilirken 26 dakikada, Cevizlibağ-Avcılar güzergahı normalde 14 dakikada gidilebilirken 50 dakikada ve Bakırköy-Mecidiyeköy güzergahının normalde 11 dakikada gidilebilirken 55 dakikada tamamlandığı da araştırmada belirtildi.

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/gundem/3-7-km-yavasladik-6002218
27
7
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
7
1
1
0