İşte Astronomi Dünyasını Sonsuza Dek Değiştiren Efsane Fotoğraf!

0
0
0
0
0
1995 yılında Hubble Uzay Teleskobu ile çekilen bu fotoğraf, uzay bilimi dünyasında köklü değişikliklere gidilmesine sebep oldu!

Günümüzde uzay bilimi adına bizlere eşsiz fotoğraflar sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, evrenin derinlikleri ile alakalı birçok bilgi verdi, vermeye de devam ediyor. Ancak Nisan 1990'da STS-31 Görevi ile Discovery Uzay Mekiği tarafından Dünya yörüngesine taşınan HUT, hatalı bir ayna yerleşimi sebebiyle ortalama 3 yıl boyunca bulanık görüntüler çekmesiyle başta Amerika Birleşik Devletleri medyası olmak üzere tüm dünyada dalga konusu olmuştu.

Milyarlarca dolar harcama ile yapılan Hubble, bu hata sebebiyle merakla beklenen ilk görüntüsünün bulanık olması, devamında da bulanık görüntüler vermesiyle sıkıntı yaşatmasına rağmen ardından özel bir teknik ekibin gidip aynaları düzeltmesi ile verimli çalışmaya başladı.

İlk başlarda spesifik noktalar için çekimler yapan HUT, Robert Williams adlı astronot’un bu Hubble Uzay Teleskobu Kontrol Ekibi’nin başına geçmesiyle astronomi dünyasında dönüm noktası yaşayacaktı. Şöyle ki; Williams, 1995 yılında Hubble ile rastgele bir fotoğraf çekmek istedi. Normalde zaten bulanık fotoğraflarla karizması yerle bir olan Hubble’da böyle bir görüntü çekiyor olmak oldukça büyük riskliydi. Çünkü her fotoğrafın özel bir amacı varken keyfe keder, öylesine bir çekim yapmayı isteyen Robert, bu çekimi de gerçekleştirdi. (Adam merkezde nasıl sıkıldıysa artık)

Ancak, bu yukarıda gördüğünüz “öylesine” olan çekim, astronomi, yani uzay bilimi dünyasında çığır açan, tüm dengeleri değiştiren bir fotoğraf oldu. “Hubble Ultra Derin Alan” adıyla bilinen (Hubble Ultra Deep Field), 2003 ile 2004 yılı arasında bir yıl boyunca 800 pozdan oluşturulan ve uzayın şimdiye kadar çekilen en büyük ve en uzak yerin fotoğraflanması projesine ön ayak olan bu resim. Milyarlarca yıl önce varolan gezegenleri ve galaksilerin varlığını bizlere göstermiş oldu. O günümüzün popüler HUDF resmi kadar net ve parlak olmasa da tüm bilim dünyasında büyük bir sükse yapan bu “öylesine” çekilen resim, günümüzde bir araç gönderilmesi için planlanan ve şimdiye kadar bulunmuş birçok galaksi ve yıldızlar hakkında çalışma yapılmasına neden oldu.

Belki de can sıkıntısından çekilen bir fotoğraf dünya tarihinde ilk defa bu denli önem kazanmış olmalı. Aşağıdaki fotoğraf ise Hubble ile 2003 yılından itibaren çekilen ve daha canlı görüntü sunan versiyonu. Yukarıda haber içerisinde gördüğünüz ise aşağıdaki resmin çekilmesine yol açan can sıkıntısından çekileni diyebiliriz.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0