İsveç, Orman Yangınlarını Söndürebilmek İçin 'Bomba' Kullandı

63
7
6
4
0
İsveç'te 2 haftadır devam eden orman yangınını söndürmek için savaş uçaklarından lazer güdümlü 12 bomba atıldı.

Yöntemin başarılı olduğu ve söz konusu yöntemin, bundan sonraki müdahalelerde de kullanılabileceği açıklandı.

Aftonbaldet gazetesinin haberine göre, İsveç Hava Kuvvetlerine ait JAS-39 Gripen tipi savaş uçakları, Arvdalen kasabası yakınlarında bulunan ve itfaiye araçlarının bir türlü ulaşamadığı bölgedeki yangına 12 lazer güdümlü GBU- 49 tipi bomba atarak müdahalede bulundu.

İsveç Savunma Bakanlığı sözcülerinden Anders Persson, gazeteye yaptığı açıklamada, uçakların 3.000 metre yükseklikten attığı bombaların basınç etkisi oluşturarak ve alanda bulunan oksijeni yok ederek belirli bir alanda yangını söndürdüğünü kaydetti.

Persson, "İlk deneme başarılı oldu. Bu yeni yöntem, bundan sonra meydana gelebilecek olası orman yangınlarında da kullanılabilir" ifadelerini kullandı. 

Öte yandan, İsveç Sivil Savunma Dairesi, yangınlarda sadece bir haftada 25.000 hektar ormanlık alanın yok olduğunu bildirdi. 

Yangının ayrıca, yaklaşık 900 milyon kron (450 milyon lira) civarında bir maddi hasara neden olduğu düşünülüyor.

Mangal yapanlara 2 yıla kadar hapis cezası

Devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, ülkede 83 ayrı yerde çıkan ve 20 noktada da hala devam eden yangınları söndürmek için Avrupa ülkelerinden yardım talebinde bulunuldu.

Fransa, Almanya, Danimarka, Polonya, İtalya, Litvanya, Portekiz ve Norveç gibi ülkelerden yola çıkan özel ekipler, tarihinin en kurak dönemlerinden birini yaşayan ve oldukça büyük orman yangınlarına sahne olan İsveç'in yardımına koştu.

Bu arada, ülke genelinde, yaz sonuna (30 Ağustos) değin ateş yakarak piknik ve mangal yapmak yasaklandı! Yasağa uymayanların ise, 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacağı duyuruldu.

63
7
6
4
0
Emoji İle Tepki Ver
63
7
6
4
0