İsveçli Genç Aktivist, ABD Kongresinde Yargı Dağıttı: Beni Değil Bilim İnsanlarını Dinleyin

27
7
2
1
0
Son dönemde öne çıkan çevre aktivistlerinden olan 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg, ABD Kongresinde bir konuşma yaptı. Thunberg, kongreden kendisini değil çevre krizi konusunda uyarılarda bulunan bilim insanlarını dinlemelerini istedi.

Son yıllarda iklim krizi ile mücadele konusunda insanların farkındalığını arttırmaya çalışan pek çok aktivist ve sivil toplum kuruluşu var. Son dönemde ise özellikle genç aktivistler öne çıkıyor. Ülkemizde, 11 yaşındaki Deniz Çevikus’un çalışmaları öne çıkmıştı. 

Bir başka genç aktivist olan İsveçli Greta Thunberg ise ABD Kongresi'nde iklim değişimi sorunuyla ilgili konuştu. Daha önceden hazırlanmış kalıp cümleleri sarf etmek yerine, İklim Krizi Komitesi ve Dışişleri Kabinesi alt komitesine konuşan Thunberg, 2018 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan ve ortalama sıcaklığın endüstri devrimi öncesi döneme göre 1,5 derece arttığı raporu alıntıladı.

greta thunberg

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan rapora göre, karbon salınımını azaltmak ve küresel ısınmanın en kötü etkilerini ortadan kaldırmak için eşi görülmemiş şekilde çalışma yapılması gerekiyor. 

Thunberg, ilk olarak kendisinin bir bilim insanı değil öğrenci olduğuna dikkat çekerken, “Lütfen övgüleriniz size kalsın. Biz bunu istemiyoruz. Gerçekte kendiniz hiçbir icraatta bulunmadan sadece bize ne kadar ilham verici olduğumuzu söylemek için bizi buraya davet etmeyin, çünkü bu hiçbir şeye yaramıyor. Ne yapmanız gerektiği konusunda tavsiye istiyorsanız bilim insanlarını davet edin, uzmanlıklarından faydalanın. Biz bizim değil bilim insanlarının dinlenilmesini istiyoruz." dedi. Thunberh, sunduğu BM raporu için de "Bu raporu bir ifade olarak sunuyorum çünkü beni dinlemenizi değil bilim insanlarını dinlemenizi istiyorum” diye konuştu: “Bilimin arkasında birleşmenizi istiyorum. Ve sonra da gerçek aksiyonlar almanızı. Teşekkürler”  

Thunberg’e kongrede bir başka genç aktivist Jamie Margolin de eşlik etti. Margolin, Zero Hour adlı gençlik iklim çalışmalarının kurucuları arasında yer alıyor. İkiliye ayrıca Alliance of Climate Education’dan Vic Barrett ve American Conservation Coalition’dan Benji Backer da dahil oldu.

Margolin, “Benim jenerasyonum yıkılmakta olan bir gezegene adandı” diyor: “Gençlik iklim aktivisti olmamalıydı.” 

Thunberg’in ifadesi, Trump yönetiminin California Eyaleti tarafından uygulanan sıkı otomobil emisyon standartlarını kaldırabileceği açıklamasından sonra geldi. Obama döneminde gelen sıkı karbon salınımı denetimi, iklim değişikliğinde önemli etmenlerden olan otomobillerin karbon salınımını belli bir seviyeye çekmeyi amaçlıyordu. 

greta thunberg

Son dönemde önde gelen aktivistlerden olan Thunberg, eski başkan Barack Obama ile de görüşmüştü. Obama, Thunberg’i “gezegenimizin en  büyük savunucularından biri” olarak tanımlamıştı. Genç aktivist daha sonra ABD Yüksek Mahkemesi’nde iklim değişikliğiyle mücadelede yasal adımlar atan bir grubu desteklemeye gidecek. Ardından da başka bir komiteyle görüşecek. 

Thunberg, cuma günü de New York’ta genç aktivistlerin çevre konusunda yürüteceği eylemlere liderlik edecek. 

Thunberg amacını, çevre konusunda insanları bilgilendirebildiği kadar bilgilendirmek ve farkındalıklarını arttırmak olarak açıkladı. O’na göre iklim kriziyle mücadelede en önemli şey insanları bu konuda bilgilendirmek. Konu hakkında ne kadar çok insan bilgi sahibi olursa o kadar çok politik baskı oluşturulacak.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/greta-thunberg-wants-you-to-listen-to-scientists-not-her
27
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
7
2
1
0