İtalya, Buzullarını Erimekten Korumak İçin Üzerini Brandayla Kaplıyor

50
29
10
8
2
Küresel ısınma nedeniyle yükselen sıcaklıklar, dünyamızdaki buzul kütlelerini tehdit ediyor. Konu hakkında çalışmalarını sürdüren İtalya, ülkesindeki buzul kütlelerini korumak için ilginç bir yola başvurdu. Buz kütlesinin üstüne serilen dev brandalarla, karların erimesini bir nebze de olsa azalması hedefleniyor.

Küresel ısınmanın gittikçe arttığı dünyamızda, yok olan şeylere karşı önlemler almamız gerekiyor. Yazın gelmesiyle sıcaklıkların tavan yaptığı şu sıralarda, Alp’in buzlarını güneşten korumak gerekiyor. İtalya’nın konu hakkında bulduğu çözüm ise oldukça enteresan.  

Kuzey İtalya’da, Presena buzulu 1993’ten beri hacminin üçte birinden fazlasını kaybetti. Korumacılar, kayak mevsimi sona erdiğinde ve teleferikler depolara kaldırıldığında, güneş ışınlarının buzları eritmesini engelleyen beyaz brandaları kullanıyorlar. 

İtalya, buzları erimekten kurtarmak için üzerine branda seriyor 

italya branda

Koruma işiyle uğraşan Carosello-Tonale şirketine başkanlık eden 34 yaşındaki Davide Panizza, “Bu alan sürekli olarak küçülüyor, bu yüzden elimizden geldiği kadar her yeri kaplamaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu. 2008 yılında projeye başlayan ekibiyle 30.000 metrekare alanı kaplayan şirket, günümüzde 100.000 metrekareyi kaplayabiliyor. 

AFP’ye göre, buzulların üstüne örtülen brandalar geotekstil malzemesi olup, güneş ışığını yansıtıyor ve dışarıdan daha düşük bir sıcaklığı muhafaza edebiliyor. Böylece mümkün olduğunca fazla karı küresel ısınmadan korumuş oluyorlar. Lombardiya ve Trentino Alto Adige bölgeleri arasındaki sınıra branda döşeyen işçiler, bunu 2700 - 3000 m rakımda gerçekleştiriyorlar. Özel brandayı uzun şeritler halinde dağın eteklerini seren işçiler, karları güneş ışığından korumaya çalışıyorlar. 

Buzullar

Kaplamaları iyice germek için dağınık bir şekilde hareket eden ekip, sıcakta kaymasın diye onları dikiyor. Esen kuvvetli rüzgarlarda uçmasın diye de çapa görevi görecek kum torbalarını, brandanın belirli bölümlerine yerleştiriyor. Yerleştirilen 70 m x 5 m ölçülerindeki dev brandalar, beyaz renkleri sebebiyle nerdeyse altındaki kardan ayırt edilemez hale geliyor.  

Avusturya yapımı dev brandaların tanesi 450 fiyat etiketine sahip. Ekip, brandaları tamamen serme çalışmalarını 6 haftada tamamlıyor ve kış sezonu başlamadan geri sökmek için 6 haftasını daha harcıyor. Operasyona liderlik eden Franco Del Pero, “Eylül ayında onları kaldırdığımızda ve brandaların görevini yerine getirdiğini gördüğümüzde, yaptığımız işe gurur duyuyoruz” dedi. 

Kaynak : https://www.theguardian.com/environment/2020/jun/21/italian-team-covers-glacier-with-giant-white-sheets-to-slow-melting
50
29
10
8
2
Emoji İle Tepki Ver
50
29
10
8
2