Japon Bilim İnsanı Koga: Daha Zeki Olmak İçin Kahvaltıda 'Dondurma' Yiyin!

1
0
0
0
0
Japon Bilim İnsanı Koga: Daha Zeki Olmak İçin Kahvaltıda 'Dondurma' Yiyin!
Japon bilim insanı Yoşihiko Koga’ya göre kahvaltıda dondurma yemek, insanlarda zihinsel performansı ve dikkati artırıyor.

Japonya’daki Kyorin Üniversitesi’nden psikofizyoloji uzmanı Yoşihiko Koga, yaptığı ilginç bir deneyde sabah kahvaltısında bir kısım deneğe dondurma yedirdi, diğerlerine ise normal gıdalar verdi. Daha sonra iki gruba bilgisayar ortamında bir dizi zihin egzersizi yaptıran Koga, dondurma yiyenlerin verdiği tepki sürelerinin diğerlerine oranla hızlı olduğunu ve bilgileri daha iyi işleme yetisi kazandıklarını gözlemlemiş. Sabah kahvaltıda dondurma yiyen deneklerin beyin aktivitelerinin gözlemlenmesi sonucunda, dikkatle alakalı yüksek frekanslı alfa dalgalarında belirgin bir artışın olduğu görüldü.

Deneklerin dikkatlerinin dondurmanın soğuk olması sebebiyle artmış olabileceği ihtimali üzerinde duran Koga, denekler üzerinde aynı deneyi bu sefer dondurma yerine soğuk su içirerek denemiş. Bu deneyde de soğuk su içenlerin, içmeyenlere oranla daha dikkatli ve zihinsel kapasitelerinin yükseldiği görüldü. Fakat dondurma yiyenlere oranla bu değerlerin biraz daha düşük olduğu tespit edildi.

İngiliz beslenme uzmanları ise konuya biraz daha şüpheyle yaklaşıyorlar. Reading Üniversitesi’nden Beslenme Psikolojisi alanında araştırma görevlisi olan Katie Barfoot, "Dikkat artışının nedeninin olası bir açıklaması basitçe sadece kahvaltı yapmakta olabilir. Beynimiz işlemek için glikoza ihtiyaç duyar ve yüksek glikozlu bir yiyecek zihinsel kapasitelerin artmasına yardım edebilir. Ancak bu kahvaltıda tatlı yenilmesini haklı çıkarmaz. Yüksek glisemik indeksli ve düşük glisemik indeksli besinlerin tüketiminin karşılıklı etkileşimini inceleyen bir araştırma bu zihinsel kapasite artışı konusunu daha iyi anlamamızı sağlayabilir" dedi.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0