Japonya'nın Yaşam Arayışları İçin Uzaya Gönderdiği Araç, 3 Yıl Sonra Varış Noktasına Ulaştı

49
3
2
1
1
Japonya'nın 3 yıl önce uzaya gönderdiği bir uzay aracı, 300 milyon kilometre uzaktaki göktaşına iniş yaptı. Güneş Sistemi'nin doğuşu ve yaşamın kökeni konularında yardımcı olabilecek bilgiler toplayacak uzay sondasının geri getireceği veriler, heyecanla bekleniyor.

Hayabusa2 adındaki Japonya'ya ait bir sonda, Ryugu göktaşının 20 km üstündeki bir noktada konumlanarak gözlemler yapmaya başladı. Araştırma ekibi bu başarılı fırlatışın, "Japonya'dan Brezilya'daki 6 cm boyutlarındaki bir hedefi vurmakla" eş değer olduğunu açıkladı.

Sonda, önümüzdeki 18 ay boyunca göktaşına çok kısa süreli dokunuşlar yaparak yüzeyinden örnekler toplamaya çalışacak. Örnekler toplandıktan sonra sondanın Dünya'ya geri döndürülmesi hedeflenecek. Eğer dönüş yolculuğu da başarılı olursa, göktaşından elde edilen örneklerin Güneş Sistemi'nin oluşumu ve yaşamın başlangıcıyla ilgili önemli veriler sunacağı düşünülüyor.

Araştırmacılar konuyla ilgili "İnsanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir uzay keşfine başlıyoruz" açıklamasını yaptı. 

Ryugu göktaşının büyük miktarda su ve organik madde barındırdığı düşünülüyor. Bu nedenle bu göktaşının keşfi, oldukça önemli. Bu hedefin ilk ayağını başarıyla gerçekleştiren uzay sondası, bir sonraki adımda ise göktaşında veri toplamak için en ideal alanların tespitini yapacak.

Önümüzdeki iki ay boyunca bu alanları arayacak olan sonda, yüksek yüzey sıcaklığı nedeniyle bu alanlara sadece birkaç saniyelik inişler gerçekleştirecek. İlk inişin Eylül veya Ekim ayında yapılması bekleniyor. Tüm inişler sonucunda görev boyunca elde edilecek verilerin tamamı, 2020 sonunda Dünya'ya geri getirilecek.

Görevin en ilginç anlarından biri ise son iniş sırasında yaşanacak. 2019'un Nisan veya Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan inişte, göktaşına bir patlayıcı gönderilecek ve yüzeyinde bir krater oluşturulacak. Bu esnada sonda ise göktaşının ters tarafında saklanacak ve fırlayan parçacıklardan korunacak. İki üç hafta boyunca bu şekilde saklanmaya devam edecek sonda, daha sonrasında bu patlatılan yere iniş yaparak yüzey altındaki maddelerden de örnekler almaya çalışacak.

Buzdolabı büyüklüğünde olan ve güneş panelleri bulunan sondanın bu görevi, 274 milyon dolara mal olacak.

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5890193/Japan-space-probe-reaches-asteroid-search-origin-life.html
49
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
49
3
2
1
1