Japonya'nın Ay Yolculuğunda Öncü Olacak Olan Uzay Aracı, SpaceX ile Uzaya Fırlatıldı

5
1
1
0
0
Japonya menşeili özel uzay şirketi ispace Inc., Space X roketi Falcon 9 ile birlikte ilk uzay aracı HAKUTO-R’yi Ay’a gönderdi. Ay'a yumuşak iniş yapacak araç, Birleşik Arap Emirlikleri'nin "Raşid" isimli uzay aracını AyA indirecek.

Japon uzay kuruluşu ispace Inc., birkaç gecikmenin ardından bugün Ay’a bir uzay aracı fırlattı. Bu fırlatılan uzay aracı, şirket ve Japonya için bir ilk, ayrıca birçok konuda da öncü olacak bir görevin başlangıcı niteliği taşıyor.

ispace Inc'in Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait bir keşif aracı taşıyan HAKUTO-R isimli iniş aracı, SpaceX Falcon 9 roketinin fırlatılmasının 2 kere ertelenmesinin ardından bugün Florida, Cape Canaveral'dan sorunsuz bir şekilde uzaya fırlatıldı ve Tokyo'daki bir merkezinden ispace Inc çalışanları, fırlatılmayı mutluluk haykırışları ve alkışlarla izlediler.

Peki bu iniş aracının fırlatılması neden bu kadar önemli?

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin'in ulusal uzay ajansları, geçtiğimiz 50 yılda Dünya'nın en yakın komşusu ve uydusu olan Ay’a yumuşak iniş yapmayı başarmıştı ancak hiçbir özel şirket bunu daha önce gerçekleştirememişti.

Bu fırlatışın başarılı bir şekilde yapılması ve uzay görevinin başlaması, Japonya ve ABD arasındaki uzaya dair ilişkileri açısından bir kilometre taşı olarak görülüyor. Zira bildiğiniz gibi Çin ve Rusya bu konuda ABD’ye karşı ciddi bir rakip olmaya başladı.

HAKUTO adı, Batı'nın aydaki adam tasvirinin aksine, Japon kültüründe ayda yaşayan beyaz tavşana atıfta bulunuyor. Önümüzdeki yıl da Asya takviminde Tavşan Yılı. Dolayısıyla Japon halkı için manevi bir anlam da taşıyan bir uçuş gerçekleşmiş oldu. Almanya’da monte edilen Hakuto’nun önümüzdeki Nisan ayında Ay’a iniş yapması bekleniyor.

ispace Inc, Ay görevinin hükümet ve ticari yüklerin birçok teslimatından ilki olacağını umuyor. İspace aracı, Atlas Krateri'ne inmeden önce su birikintilerini aramak için küçük bir NASA uydusunu ay yörüngesine yerleştirmeyi amaçlıyor.

İlk defa bir müslüman ülke Ay'a 

Özel olarak finanse edilen ispace'in 2025'ten itibaren Ay'a yük taşımak için NASA ile bir sözleşmesi var ve şirket, 2040 yılına kadar kalıcı olarak personelli bir Ay kolonisi kurmayı hedefliyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Kaynak : https://www.space.com/spacex-launches-japanese-moon-lander-uae-rover
5
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
1
0
0