Kafadan Denklem Çözme Yeteneğine Sahip Olanların Bile Zorlanacağı 'Josephus Problemi' Nedir?

4
2
1
0
0
Kuşatma altındaki kalede 41 Yahudi askeri vardır. Bunlar teslim olmak istemez ve toplu intihar etmeye karar verir. Her asker bir diğerini belli bir sıraya göre öldürecektir. Ama Josephus buradan sağ çıkar. Peki bunu nasıl başarmıştır?

Mantık problemleri kimisine çok kolay gelirken, kimisinin de kafasını karıştırıyor. Josphus Problemi insanı geren türden, çünkü yaşam ve ölümle alakalı. Problem, ismini antik çağdaki bir olayda adı geçen Yahudi bir tarihçiden alıyor.

Roma ordusu Yahudi kalesini kuşatmıştır, Yahudilerin yenilecekleri çok açıktır. Yahudiler canlı teslim olmak istemezler ve toplu intihar etmeyi düşünürler. Her asker bir diğerini öldürecektir. 40 Yahudi askeri ve 41. kişi olarak da Flavius Josephus isimli tarihçi vardır.

Askerler çember şeklinde dizilerek, her biri 1’den 41’e kadar bir numara alacak ve 1.’den başlayarak sayılacaktır. Josephus ölmek istememektedir, peki bu durumdan nasıl kurtulur? İlk elde 1 nolu kişi 2’yi; 3,4’ü öldürecek ve çift sayılı kişiler ölecektir. Bu noktadan sonra ne olacak? Wisconsin Üniversitesi’nden Daniel Erman bize aşağıdaki videoda açıklıyor.

Özetle, kendinizi Josephus yerinde bulursanız en mantıklısı 2’nin katı olan bir sayı seçmek. Fakat bu gruptaki kişi sayısına göre belirlenmeli. 4 kişilik bir grupta birinci, 5 kişilikte üçüncü, 6 kişilikte yedinci olmalısınız. Umarız kendinizi Josephus’un yerinde bulmak zorunda kalmazsınız.

Kaynak : http://interestingengineering.com/survive-josephus-problem/
4
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
1
0
0