Jupiter'in Uydusu İo'nun Kabus Gibi Yüzeyinde Kıyametler Kopuyor!

2
0
0
0
0
Jupiter'in 4 uydusundan biri olan İO hakkındaki şaşırtıcı bilgilere yenileri de eklendi.

NASA'nın Jupiter'e gönderdiği Juno ile birlikte uzak gezegen ve uydularıyla daha çok ilgilenmeye başladık. Hatırlayacağınız gibi, gezegeni daha yakından tanımamıza yardımcı olacak fotoğraflar göndermek için Jupiter’e gönderilen robot, yörüngeye otururur oturmaz fotoğraflar göndermeye başlamıştı.

Juno’nun gönderdiği fotoğraflardan birinde Jupiter’in yörüngesi en içte bulunan uydularından İo’nun da yer aldığı görülmüştü. İo’nun kıyamet gibi bir yıldız olduğunu daha önceki çalışmalardan biliyorduk. Son yapılan araştırmalar ile birlikte gezegenin atmosferinin kısa bir süre önce çöküntüye uğradığı da meydana çıkmış oldu.

Peki ama İo’yu bu denli korkunç kılan ne? Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki, Güneş Sistemi’nde volkanik faaliyetler açısından en aktif uydu hangisi dendiğinde ilk akla gelen İo olacaktır. Üzerinde sürekli gazlar ve lavlar püskürten yanardağlar bulunan İo’nun dışarıdan görünen rengi tamamen erişimiş kayalar ve sülfür göllerinden geliyor. Ayrıca, volkanların yüzeyden 500 km öteye kadar sülfür ve sülfür dioksit püskürttüğü de Jupiter’in bu kızgın uydusunun renginde etkili.

Gelelim bu kaynayan kazanın ilginç bir diğer yanına… İo’nun başına gelen her şey aslında Jupiter’in çekim ile kendi çekim gücü arasındaki sürtünmeden geliyor. Tabii bir de buna yukarıdaki fotoğrafta da görülebilen Europa, Ganymede gibi uydularında baskısını ekleyin… Yaşanan stres ve oluşan gel gitler İo’nun işte böyle delirmesine neden oluyor. Kızgınlık her zaman kor alev şeklinde de meydana çıkmıyor. Uydunun bazı yerlerinde cayır cayır volkanlar yanarken bazı yerlerinde de dondurucu soğuklar hüküm sürüyor.

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0