Jüpiter'in Yörüngesinde 12 Yeni Ay Bulundu

38
4
3
2
2
Sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in etrafında bulunan 12 yeni ay ile birlikte, gaz devinin yörüngesindeki gök cismi sayısı 78'e yükseldi.

Jüpiter son dönemlerde hakkında en fazla yeni bilgiye ulaştığımız gezegen olabilir. Bir yandan NASA'nın Juno uzay aracı sayesinde gezegenden sürekli yeni haberler ve görüntüler alıyoruz bir yandan da dünyada gerçekleştirilen incelemeler bize yeni haberler veriyor. Geçtiğimiz günlerde gezegenin uydularından İo'da bir yanardağ keşfedilmişti ve son olarak da Jüpiter'in yörüngesinde yeni uydular saptandı.

Bilimsel araştırmayı sürdüren ekip, incelemeler boyunca oldukça hassas teleskoplar kullandı. Bu yeni 'ay'ların şimdiye kadar keşfedilememiş olması da daha önce Jüpiter'in yörüngesinin bu kadar hassas teleskoplarla incelenmemesi olarak açıklanıyor. Araştırma sonucunda keşfedilen uydulardan en ilgi çekici olanı ise tüm uyduların aksi yönünde dönen ve bu yüzden de büyük bir tehdit oluşturan ''oddball'' olarak anılan yeni uydu oldu.

Araştırma ekibinin lideri Scott S Sheppard, yeni ayı kararsız ve tehlikeli olarak nitelendirdi ve otobanda ters yönde hızla giden bir araca benzetti. Ekibin açıklamalarına göre uydunun bu hareketi, yörüngedeki tüm diğer uyduları ve kendi varlığını tehlikeye atıyor ve olası bir çarpışma sonrası büyük bir felaket olması söz konusu. Yine Sheppard'a göre eğer bu uydu herhangi başka bir uyduyla kafa kafaya çarpışırsa her iki cisim de parçalara ayrılacak ve toz olacak.

Ekip, geçtiğimiz aylarda Plüton'un arkasında bulunduğu keşfedilen ve Gezegen X olarak adlandırılan olası gezegeni keşfeden ekip ve asıl amaçları da Gezegen X'e dair daha fazla kanıt bulmaktı. Ancak adeta şans eseri kadraja giren Jüpiter ve yeni uyduları, ekibin deyimiyle 'kazara' keşfedildi. Ekip hala Gezegen X'e dair yeni kanıtlar aramaya devam ediyor. 

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/science/jupiter-new-moons-discovery-space-valetudo-planets-solar-system-a8451271.html
38
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
38
4
3
2
2