Bilim İnsanları, Kalsiyum Zengini Süpernovaların Nasıl Oluştuğunu Açıkladı

7
1
0
0
0
Kalsiyum zengini süpernovaların nasıl meydana geldiğini ve kalsiyumu nasıl ortaya çıktığı, bilim insanları tarafından açıklandı. Buna göre kalsiyum, bir yıldızın içi ve dışı arasında gerçekleşen çarpışma sonucunda ortaya çıkıyordu.

İlk kez 2005 yılında tespit edilen bir süpernova, insanlığın Evren anlayışını ve yaşam için en gerekli elementlerden birisi olan kalsiyum hakkında bildiklerini tamamen değiştirdi. Bilim insanları, bu patlama ve benzer patlamaların Evren'deki kalsiyumun bolluğundan sorumlu olduğu sonucuna vardı. Bu kalsiyum içinde elbette Dünya'daki, kemiklerimizdeki kalsiyum da bulunuyordu.

Yeni yapılan bir çalışmayla birlikteyse bilim insanları, kalsiyum bakımından zengin bir süpernovayı X ışınlarıyla incelemeyi ilk kez başardı. Astrophysical Journal'da yayınlanan ve Wynn Jacobson-Galan tarafından yönetilen çalışma, bundan 10 yıl önce resmiyete dökülen 'kalsiyum zengini süpernovalar' kategorisi için fazlasıyla önemli bir yere sahip.

Kalsiyum zengini süpernova, ilk kez X ışınlarıyla incelendi:

süpernova

Wynn Jacobson-Galan ve ekip arkadaşları, evrende nadir rastlanan kalsiyum zengini süpernovaların neden ortaya çıktıklarını araştırmaya koyuldular. Ekip, Supernova (SN) 2019ehk süpernovası üstünde çalışmaya başladılar. Çünkü bu süpernova, diğer kalsiyum zengini süpernovalara benzerlik taşıyordu.

Ekip, SN 2019ehk'nin süpernova olmadan önce beyaz cüce yıldız veya düşük kütleli dev bir yıldız olduğunu var sayıyordu. Ekibin süpernova üstünde X ışınlarını kullanarak yaptığı çalışma, bu patlamaların ortaya nasıl kalsiyum çıkardığı konusunda önemli fikirlerin ortaya çıkmasını sağladı.

süpernova

Çalışmaya göre kalsiyum zengini süpernovalar, aslında son yaşam evrelerinde dışında bir gaz tabakası oluşturan kompakt birer yıldızdı. Yıldızın içinde bulunan madde, muhtemelen helyum ve hidrojen olan yıldızın dış katmanıyla çarpışarak sıcaklığın 55 bin derece ve daha üstüne çıkmasına neden oluyordu.

Yıldızın içi ve dışı arasında yaşanan bu olay, ortaya kalsiyum çıkmasını sağlayan hızlı bir kimyasal reaksiyonun da başlamasına neden oluyordu. Bilim insanlarının açıklamasına göre evrende bulunan tüm kalsiyum (kemiklerimizdeki kalsiyum da dahil), bu yıldızlardan meydana gelmişti.

Kaynak : https://www.inverse.com/science/most-calcium-in-recorded-history
7
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
1
0
0
0