Kandırılmışız: Dünyadaki Ülkelerin Gerçek Boyutlarını Gösteren Site!

64
16
4
4
2
Dünyadaki haritaların ideolojik sebeplerle yanlış çizildiği artık herkesin kabul ettiği bir gerçek. İşte ülkelerin yüzölçümlerini karşılaştıracağınız bir websitesi.

Çocukluğunuzdan beri gördüğünüz haritaların yanlış olduğunu söylesek ne dersiniz? Hatta haritada neredeyse Afrika boyutunda görünen Grönland’in yüzölçümünün 14 kat daha küçük olduğunu? 

Haritacılık coğrafi keşiflerle başladı ve Avrupa merkezli olarak gelişti. 1970’lere dek neredeyse hiç sorgulanmayan harita yapımında, bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile yeni soru işaretleri ortaya çıktı. Mercator projeksiyonuna göre yapılan haritalar, içinde birçok yanlışları barındırıyor. Ama bu yanlışlığa tek sebep o dönemki teknoloji değil, çünkü Avrupa ülkeleri dünyayı yönetiyorlardı ve daha büyük-güçlü görünmek istediler. Yani kendilerini bilerek daha büyük gösterdiler.

Google’ın harita uygulaması tabanında çalışan "TheTruesize.com", size ülkelerin gerçek boyutlarını üstüste getirerek karşılaştırabileceğiniz bir ortam sağlıyor. Soldaki kutucuğa ülke ismi yazıyor, mouse ile onu istediğiniz yere taşıyıp karşılaştırma yapabiliyorsunuz. Unutmayın; yüzölçümü Kutuplar'a gittikçe azalır, Ekvator'a gittikçe artar! İyi eğlenceler.

64
16
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
64
16
4
4
2