Kara Deliklerin Yığılma Diskleri Konusundaki 40 Yıllık Gizem Çözüldü

27
6
3
1
1
1975’te Nobel ödüllü fizikçi John Bardeen ve astrofizikçi Jacobus Petterson tarafından öne sürülen teori, yapılan en detaylı simülasyonda gözlemlendi.

Bu yılın başlarında, insanoğlu ilk defa bir kara deliğin olay ufkunu gözlemleme şansı yakaladı. Bilim insanları bu yeni gözlem ile beraber birçok yeni keşfin kapılarının açılacağının sözünü verdi. Şimdi uluslararası bir ekip, tüm bilimsel bulgularımız ile birlikte dünyanın gelmiş geçmiş en detaylı ve yüksek çözünürlüklü karadelik simülasyonunu üretmeyi başardı.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlanan raporda, Northwestern Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi’nden gelen bilişim tabanlı astrofizikçilerden oluşan bir takım, 40 yıllık gizemi çözmeyi başardı.

1975’te Nobel ödüllü fizikçi John Bardeen ve astrofizikçi Jacobus Petterson, dönen bir kara deliğin yakın bölgelerinde (kara deliğin ekvator düzlemiyle aynı hizaya gelmek için kara deliğin yörüngesinde dönen ve içine düşen madde olan) eğimli bir yığılma diski oluşturacağından bahsetti.

Yıllarca kara delikleri gözlemleme ve daha iyi anlama yeteneğimizin sınırlı olması, bu teorileri kanıtlamamızı engelliyordu ancak yapılan son simülasyon bunu değiştirdi. Ekibin yapmış olduğu simülasyonda, dış bölgedeki yığılma diskinin eğimli olduğu ancak iç bölgelerdeki diskin kara delik ile hizalandığı tespit edildi.

Kaynak : https://www.siliconrepublic.com/innovation/black-hole-mystery-solved-accretion-disk
27
6
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
27
6
3
1
1