Kara Deliklerle İlgili Kafanızdaki Tüm Soruları Cevaplayacak Video! (Türkçe)

44
17
5
3
2
Dünya, henüz sınırlarını tespit edemediğimiz evrenin içinde dans eden trilyonlarca gök cisminden yalnızca biri. Kara deliklerin varlıklarından haberdar olduğumuz anda, kendi yaşadığımız gezegenin o kadar da iddialı bir yer olmadığını anladık. Ancak hala bilinmesi gerekenler ve cevaplanmak için bekleyen sorular var.

Bir yıldızın ölümünden sonra kara deliğe dönüşmesi olayı, evrendeki yaşam döngüsünün en gizemli anları arasında. İnsanoğlu aklın ve bilimin mantığı ile bu garip nesneleri anlamaya çalıştıkça ufkunu genişletiyor. Bizim bu basit çabamız, tüm kudretiyle evrenin her köşesinde bulunan kara delikleri yaşamla bağdaştırmaya yönelik oluyor. 

Etrafınızda bulunan herhangi bir nesneyi, çevrenizdeki her şeyi -ışığı dahil- içine çeken bir cisim olarak hayal edin. Ayrıca bu nesnenin içine giren diğer cisimlerin başına neler geldiğini bilmiyorsunuz. Ancak hala, bu büyük yok edici hakkında merak etmeniz gereken çok fazla şey var.

Bilim belki de bugüne kadar keşfettiğimiz her şeyi yanlış yorumluyordur. Açıkçası bundan bile emin değiliz. Fakat aksi kanıtlanana dek gerçekleri kabul etmek, kara delikleri anlamak için en geçerli formüllerden birisi olacak. Dev yıldızların süpernova patlamalarından sonra oldukça küçük bir şekle dönüşmeleri, onların sonunu getirebilir. Peki ya bu şey, bildiğimiz her şeyin, yaşamın kaynağıysa? O halde okumak, araştırmak ve en önemlisi de mevcut dünyayı anlamak için öğrenmekte fayda var. 

Bilim insanları, kara deliklerin sırrını çözdüğümüzde, yaşama ve en önemlisi de zamana ilişkin çoğu gerçeğin değişeceğinin de farkındalar. Bugüne kadar elde eldilen en çarpıcı bilgilerle kara deliklerin destansı öyküsüne tanık olacağınız “Kara Delik Bombası ve Kara Delik Uygarlıkları” isimli video ile YouTube kanalı Kurzgesagt, üzerine düşeni yapıyor. 

Türkçe altyazı desteği olan bu ufuk açıcı videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kaynak : https://www.youtube.com/watch?v=ulCdoCfw-bY
44
17
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
44
17
5
3
2