Karanlık Maddenin Keşfedilmesine Çok Az Kaldı!

0
0
0
0
0
Karanlık Maddenin Keşfedilmesine Çok Az Kaldı!
Evrenin %85’ini oluşturduğuna inanılan karanlık maddenin, bilim insanlarının süper bilgisayarla yaptığı çalışmalar sonucu keşfedilmesine çok az kaldı.

Evrende görebildiğimiz ya da bildiğimiz geleneksel maddeler, evrenin yalnızca %15’ini oluşturuyor. Gelişmiş bilgisayarlarla evrenin geri kalanının neden oluştuğu sorusuna yanıt arayan fizikçiler, kuantum renk dinamiğindeki CP sorununu çözmek için 1977 yılında öne sürülen kurumsal temel parçacık Axion (yani karanlık madde) için araştırmaya başladı. Araştırmanın uzman kadrosunda yer alan Dr. Andreas Ringwald, Nature Dergisi’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Axion konusunda iyi olan şey ise onun karanlık madde sorununu çözmek için keşfedilmemiş olması. Başlangıçta tamamen farklı bir neden için öne sürülmüştü. O dönem, altı yıl kadar sonra, insanlar bunun karanlık madde için bir aday olabileceğini fark etti. Çok güçlü bir aday çünkü onu insanlar inşa etmedi.

Axion eğer gerçekten varsa muhtemelen çok sayıda ve düşük bir kitleye sahip olduğunu düşündüğünü söyleyen Ringwald, "Eğer bu kadar küçük bir kütleye sahipseler, o zaman etrafımızda her yerdedirler. Tamamen Axion'lardan oluşan bir banyo içerisinde olabiliriz ancak bizle o kadar zayıf bir etkileşimde bulunuyorlar ki o yüzden her şey şeffaf görünüyor gibi. Onları hissetmememizin nedeni bu ancak onlar foton ve elektronlarla da çok zayıf iletişimde bulunuyorlar. Eğer bu ufaklıkların kütlesini bilseydiniz, onlarla deney yapabilirdiniz” dedi.

Bilim insanları, aradıkları maddenin kütlesini net olarak bilmedikleri için deney yapmakta zorlanıyorlar ve bunu samanlıkta iğne aramak olarak tanımlıyorlar. Yani bir Axion’un küçük olduğunu bilmek hala yeterli değil. Ringwald, bu sebeple bir Axion’un ne kadar büyük olabileceğini öğrenmek adına tahminler üzerinden çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu araştırmanın da yalnızca Almanya’da bulunan JUQUEEN isimli süper bilgisayar yardımıyla yapılabileceği düşünüldü. Bu bilgisayar ışığında yapılan araştırmaların sonucunda, Axion’ların karanlık maddenin büyük bir kısmını oluşturduğu ve bir elektrondan milyarlarca kez hafif oldukları sonucuna varıldı. 

Buna göre evrenin her bir santimetrekaresinde 10 milyon karanlık madde bulunuyor olabilir fakat bu her yerde eşit olarak bulunmuyor. Mesela Samanyolu Galaksisi’nde santimetrekare başına 1 trilyon Axion’un olabileceği vurgulanıyor. 

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0