İlk Haftasında Rekor Kıran Karlar Ülkesi 2'ye Tekelcilik Suçlaması

58
22
22
12
10
İlk haftasında ulaşılması zor bir başarıya imza atan Karlar Ülkesi 2, Kore'deki bir sivil toplum örgütü tarafından tekelcilik ile suçlanıyor. Kuruluşa göre film, insanların seçim özgürlüğünü kısıtlıyor ve Kore'nin tekelcilik karşıtı hareketlerini çiğniyor.

Disney’in en sevilen serilerinden birinin devam filmi olan Karlar Ülkesi 2, geçtiğimiz hafta vizyona girmiş ve daha ilk haftasında kırılması güç bir rekora imza atmıştı. İlk üç gününde dünya genelinde 358,2 milyon dolarlık hasılat elde eden yapım, bu sayede tüm zamanların en iyi açılış yapan animasyon filmi olmayı başarmıştı. Tüm dünya sinemalarına hükmeden yapım için Güney Kore’de bir örgüt şikâyette bulundu.

Hollywood Reporter’ın haberine göre Güney Kore’de Kamu Refah Komitesi olarak adlandırılan bir sivil toplum örgütü, Walt Disney Şirketi’ne karşı yerel savcılara şikâyet dilekçesi verdi. Sivil toplum örgütü; yapımcı şirketin, Karlar Ülkesi 2’nin sergilendiği tüm salonları baskı altına alarak ülkenin tekelcilik karşıtı hareketini ihlal ettiğini iddia ediyor. Animasyon filmi ise şu anda ülke genelindeki salonların %88’inde gösteriliyor.

'Disney, ülkenin tekel karşıtı hareketlerine karşı geliyor'

Karlar Ülkesi 2

Yapım, 23 Kasım’da gösterime girdiğinden bu yana Kore’de 61,1 milyon dolarlık brüt gelir elde etmeyi başardı ve 8,6 milyondan fazla bilet sattı. Bu, Kore’yi Karlar Ülkesi 2 için ABD ve Çin’in hemen ardından en büyük üçüncü pazar durumuna getiriyor. Şikâyette bulunan örgüt ise tek bir film üzerinden uygulanan bu tür bir baskınlığın, sinemaseverlerin görmek istediklerini seçme hakkını ortadan kaldırdığını savunuyor.

Sivil toplum örgütü, şikâyetinde “Disney, ekranları tekelleştirmeye ve kısa vadede tüketicinin seçme hakkını kısıtlayarak büyük kâr elde etmeye teşebbüs etti” ifadelerine yer verdi. Hollywood Reporter’a göre Kore yasalarında filmlerin salon payı konusunda şu anda bir sınırlama yok ancak Disney’in son birkaç yıldaki büyük filmleri, bu konuyla ilgili çok fazla tartışmaya yol açtı.

Bazı kaynaklara göre Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı, piyasaya hükmeden büyük bütçeli filmler hakkında bazı endişeler duyuyor ve bu konuda çalışmalar yürütüyor. Disney cephesi ise hakkında ortaya atılan bu iddialara henüz resmi bir yanıt vermedi.

Kaynak : https://comicbook.com/movies/2019/12/02/frozen-2-disney-complaint-monopoly/
58
22
22
12
10
Emoji İle Tepki Ver
58
22
22
12
10