Göç Eden Kartalları İzlemek İsteyen Araştırmacılara Telefon Faturası Şoku

114
13
9
8
6
Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sayesinde, gezegenimizin ve canlıların esrarengiz sırlarını çözme şansına sahip oluyoruz; ancak bu keşifler düşündüğünüz kadar ucuza gelmiyor. Göç yollarını izlemek için bazı kartallara GPS takan Rus bilim insanları, araştırma sonunda karşılaştıkları telefon faturası sebebiyle büyük bir şaşkınlık yaşadılar.

Rus bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırma, göçmen kartalların izlenmesi ve koordinatlarının belirlenmesi için telefonlara belli aralıklarla SMS gönderen GPS’ler üzerinden yapıldı. Bilim insanları daha sonra kuşların güvenle varış noktasına ulaşıp ulaşmadıklarını görmek için uydu fotoğraflarını kullandı. Araştırmacıların hesap edemediği şey ise kuşların birden fazla ülkeye uçması oldu.

Mesela kartallardan biri, Kazakistan'dan İran'a uçtu. GPS verilerinin yerel ağların dışına taşması nedeniyle, Rusya’daki araştırmacıların telefonlarına yurtdışı tarifeleri üzerinden SMS geldi. Haliyle tek bir kuş, tüm kartalların izlenmesi için ayrılan bütçenin neredeyse tamamını yemiş oldu.

kartallar

Bilim insanları, kartallar üzerindeki araştırmalarını sürdürebilmek için gelen kabarık telefon faturasını ödemek zorundaydı. Ek kaynak yaratabilmek için sosyal medyayı kullanmaya karar veren araştırma ekibi, ne yazık ki umduğu desteği bulamadı.

Olayın kamuoyunda duyulmasının ardından devreye giren Rusya'nın en büyük ikinci cep telefonu operatörü MegaFon, tüm faturalarını iptal etmeyi teklif etti ve projeye özel bir kaynak ayırdı. Araştırmacılar şimdi, daha ucuza mal olan bir program yardımıyla çalışmalarına devam ediyorlar. 

Kaynak : https://www.ubergizmo.com/2019/10/massive-phone-bill-track-migrating-eagles/
114
13
9
8
6
Emoji İle Tepki Ver
114
13
9
8
6