Kayıp Mısır Kenti, 3D Modelleme ile Yeniden İnşa Edildi!

0
0
0
0
0
Paul Docherty isimli yüksek lisans öğrencisinin 2000 yılında başladığı proje düşünüldüğünden başka bir şeye dönüştü. Docherty, projesinde kayıp Mısır antik kenti Amarna'nın 3D modeli yapıyordu.

3500 yıldır kayıp olan Amarna şehrinin 3D modeli yapıldı. Ünlü kraliçe Nefertiti’nin kocası Firavun Akhenaten tarafından inşa edilen şehir, eşsiz ve yaratıcı mimari teknikleri ile nefes kesiyor. Proje, Paul Docherty isimli bir bilgisayar animasyonu öğrencisinin yüksek lisans tezi olarak 2000 yılında başladı, ancak hedeflenenden daha büyük bir çalışmaya dönüştü.

Firavun Akhenaten’in Kayıp Şehri

Nefertiti’nin kocası olması yanısıra özgün bir karaktere sahip olduğu söylenen bu firavun, Mısır’ın başkentini inşa ettirdiği bu yeni şehre taşıdı. Çok tanrılı dinleri reddedip tek tanrılı dinin kurucusu olan Akhenaten’in kutsal kitaplarda geçen Yusuf Peygamber dahi olduğu iddiaları mevcut. Ne olursa olsun bu firavun Mısır tarihini değiştirdi, ancak şehir belli bir süre sonra tamamen kayıp hale dönüştü.

Talatat Tuğlası Mimari’de Çığır Açtı

Şehrin mimarisinde kullanılan 27x27x54 cm boyutundaki taş bloklar, mimarlık ve mühendislik tarihinde bir çığır açtı. “Mısır aralığı” da denilen bu stilde tuğlaların kenar uzunlukları,  ½x1x1 oranında oluyorlar.

Tuğlalar 3D Modellemede Kolaylık Sağladı

Karnak’taki Aton tapınaklarının inşasında kullanılan talatat tuğlaları, daha sonraki yıllarda 2. Ramses ve Horembheb isimli firavunlar tarafından yaptırılan binalarda da kullanıldı. Bu sayede daha büyük ve haşmetli binalar yapılabimesinin yolu açıldı. Tıpkı bir Minecraft oyunu gibi binalar kolaylıkla inşa edilmeye başladı. 3D modeli çıkarılırken de şehir bu standartlara göre yapıldı.

3D Mühendislik İle Kayıp Şehri Modellemek

Archeovision’un 3D mühendisleri çevreyi anlamak için bir uygulama geliştirdiler. Bu uygulama sayesinde yapılan ölçümlerle, mimarlık tarihi değişti. Bazı sütunların temeli olduğu düşünülen parçaların aslında daha önce orada bulunan dev Akhenat heykeli olduğu ortaya çıktı. Bu da tapınağın görünümünü tamamen değiştirdi.

Şehirde, Berlin’de bulunan Nefertiti gövdesinin heykeltraşı ünlü Thutmose’nin de yaşadığı bir konak da bulundu. 4000 kilometrekareye yayılan bu malikane lüks bahçelerle dolu. Şehir firavun Akhenaten’in ölümünden sonra boşaldı ve yaklaşık 1000 yıl boyunca kayıp olarak kaldı. 1700’lü yılların başında yeniden keşfedilen antik kent üzerinde yakın zamanda çalışmalar başlamıştı.

Kaynak : http://interestingengineering.com/check-out-stunning-3d-renderings-lost-egyptian-city/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0