Kayıp Şehirlerin ve Gizemli Uygarlıkların İzlerini Yeniden Keşfetmenizi Sağlayacak Fotoğraflar

14
4
2
1
0
Abandoned Civilisation adında bir kitap yazan Kieron Connolly; tarihi bilgileri kendi objektifinden çektiği eşsiz fotoğraflar ile harmanlayarak 90’ın üzerinde kaybolmuş medeniyetin geçmişini bizler için aydınlatıyor. Connolly’in objektifinden bazı başarılı fotoğrafları ve mini öyküleri sizler derledik.

İnsanoğlu dünyaya ayak bastığı ilk andan itibaren yaşamından birçok izi doğanın kucağına bırakmış, inanış ve değerlerini gelecek nesil insanlara bir armağan olarak bırakmayı tercih etmiştir. Ne var ki iş medeniyetler boyutuna geldiğinde kimileri varlığını sürdürememiş ve tarihin tozlu raflarına karışmıştır. Ancak doğa üstüne inşa edilen bazı eski medeniyet kalıntıları doğa tarafından kabul görmüş; şanlı ama terk edilmiş geçmişin izleri, ağaçların ve kayalıkların arasında birer anıta dönüşmüştür.

Kieron Connolly'in objektifinden bizleri zaman yolculuğuna çıkaracak fotoğraflara ve medeniyetlerin mini öykülerine birlikte göz atalım.

9. ve 13. yüzyıllar arasında Bagan, Pagan Krallığı’nın başkenti olarak kabul görüyordu. 10.000’den fazla dini yapının bulunduğu bu dev şehir, 13. yüzyılın sonlarında Moğol istilası sonucu yerle bir edildi.

İskoçya’nın Isle of Lewis bölgesindeki bu enteresan yapılar, günümüzde dahi gizemini koruyor. M.Ö 2900 ve 2600 yılları arasında inşa edilen taş yapının bir dönem mezarlık olarak kullanıldığı düşünülüyor. Ancak nasıl bir dini ritüelin parçası olduğu konusunda tartışmalar günümüzde de devam ediyor.

Sıradaki yapı ise bir hayli tanıdık. Antalya ve Muğla arasındaki bir bölgede konuşlanmış olan Likya Mezarları, M.Ö 4.yüzyıldan bu yana varlığını devam ettiriyor.  

Endenozya’da bulunan Borobudur yapılır ilginç ve görkemli mimarisi ile bir hayli dikkat çekiyor. Volkanik küller ve engin ormanların arasına gizlenmiş bu yapı ilk olarak 1814’te İngiliz Teğmen Valisi Thomas Stamford Raffles tarafından fark edilerek dünyaya tanıtılmıştır.

İran’nın Naqsh-E Rajab bölgesinde bulunan bu heykeller MS 244 yılında Roma’yı bozguna uğratan Shapur ve oğullarını temsil ediyor.

İlk bakışta bir çizim gibi görünen kare, aslında 300 km’lik devasa bir alanın kuş bakışı fotoğraflanmasıyla oluşuyor. Bir dönem bölgenin bir zaman uzaylılar tarafından ziyaret edildiği efsanesini de ortaya atan yapılar, inanılması güç seviyede ileri bir medeniyetin izlerini taşıyor. 90’dan fazla devasa çizimin bulunduğu hat çalışmaları, bitkilerden çiçeklere, balinadan  karıncaya ve insan tasvirine kadar akla gelebilecek pek çok canlının hat olarak çizimine dayanıyor.

Bonus: Nazca Hattı'ndaki Tüm Devasa Hatlar

Kaynak : http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-5934253/Abandoned-Civilisations-unravels-mysteries-90-lost-worlds.html
14
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
4
2
1
0