Kehribar Tarafından Korunmuş, Tarihin En Yaşlı Kurbağa Fosilleri Keşfedildi!

18
2
2
2
1
Doğanın antik dönemdeki düzeni hakkında inanılmaz ipuçları veren, kehribar parçaları tarafından korunmuş 4 küçük kurbağa keşfedildi. Bu kurbağaların bilim için sunduğu kanıtlar, son derece önemli.

Günümüzden 200 milyon yıl önce ortaya çıkan canlı türü kurbağalar hakkında önemli bir keşif yapıldı. Bu keşif, aynı zamanda en az 100 milyon yıl önce kurbağaların ormanlık bölgeleri işgal ettiklerini gösteriyor. Bugüne kadar orman bölgelerinde, son derece nadir bir şekilde kurbaga ve benzeri canlıların fosillerine rastlanılmıştır. Bu açıdan bakıldığında bulunan kurbağa fosillerinin son derece iyi korunmuş endemik örnekler olduğu açıklanıyor.

Florida Doğa Tarihi Müzesi yetkilisi David C Blackburn, “Tropikal ormanlarda kurbağa fosillerine rastlama ihtimaliniz son derece düşüktür.” diyor. Çin’deki Geosciences Üniversitesi'nde araştırmacı olan Lida Xing ile birlikte ekip kuran Blackburn, Myanmar’da bulunan söz konusu 4 kurbağa fosilini inceleme altına aldı. Kehribarın içerisinde kurbağalar dışında onlarla aynı zamanda yaşayan bitkilerin, örümceklerin, böceklerin ve hatta deniz yumaşakçalarının da izleri var. Yani bir nevi zaman makinesi gibi olan bu fosiller, günümüzde var olmayan bir ekosistemin izlerini taşıyorlar.

Bilim insanlarına göre bu fosillerin bulunduğu ormanlar, denize ya da okyanusa kıyısı olan, tatlı su akarlarına veya göletlerine sahip, tropik iklimin hakim olduğu bir bölgedeydi. Doğrudan tarihlendirilemeyen bu kurbağa fosilleri, en az 100 milyon yıl önceki bir doğal sistemin parçalarıydılar.

Diğer taraftan günümüzdeki akranları olan Electrorana limoae türündeki kurbağalar ile karşılaştırılmaları sonucunda, kurbağaların binlerce yıldır olabildiğince az değiştiğini kanıtladılar. 4 kurbağa fosili, tarihin en eski kehribar tarafından korunmuş kurbağa fosilleri olma özelliğine de sahip. Onlardan önce Dominik’te 25 milyon yıl öncesine tarihlenen başka kurbağa fosilleri de vardı. 

Kaynak : https://gizmodo.com/these-are-the-most-ancient-frogs-ever-found-preserved-i-1826802954
18
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
18
2
2
2
1