Kendi Kendini Işıkla Temizleyebilen Kapı Kolu Tasarlandı

28
5
2
1
1
Hong Kong Üniversitesi mezunları Sum Ming Wong ve Kin Pong Li sürekli kendini sterilize etmek için ışık kullanan bir kapı kolu tasarladı. 2000'li yıllardaki şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgını ile harekete geçen Sum ve Kin, "kendi kendini temizleyen kapı kollarını" mevcut kimyasal bazlı temizleme işlemlerine daha etkili bir alternatif olarak tanımladı.

Hong Kong Üniversitesi'nden iki tasarımcı, dünya çapında 8.000'den fazla insana bulaşan ve çoğunluğu Çin ve Hong Kong'da olmak üzere 700'den fazla can alan 2003 SARS salgınını düşünerek harekete geçti. "Binlerce kişiye bulaştı, yüzlerce kişi öldü ve insanlar bunun sonucunda halk sağlığının önemini fark etmeye başladı" dediler.

Kapı kolunun her bir ucunda alüminyum kapaklı cam tüp bulunuyor. Kapı, ince bir toz halinde öğütülmüş titanyum dioksit adı verilen bir mineralden yapılmış ve bir fotokatalitik kaplama ile kaplanmış. Cam tüp üzerindeki bu ince kaplama, bakterileri UV ışığı ile aktive edilen kimyasal bir reaksiyonla parçalayabilir.

"Geleneksel temizlik malzemeleri insan vücuduna zararlı"

kendi kendini temizleyebilen kapı kolu

Sum ve Kin'in açıkladığı gibi, birden fazla kişinin kullandığı tuvalet gibi yerlerin kapı kolları çok fazla bakteri bulundurur. “Birçok enfeksiyonun; örneğin SARS, MERS, Ayak ve Ağız Hastalığı ve Candida auris gibi temas yoluyla yayılabileceğini biliyorduk” dedi. İkili, "Günümüzde insanlar kamu alanlarını temizlemek için kimyasal temizlik malzemeleri kullanıyorlar ancak etkisi çok sürmez ve insan vücuduna zararlı" ifadelerini kullandı. "Tasarımımız yüksek dayanıklılığa sahip ve etkilidir."

Tasarımcıların yeni geliştirilen mikrop öldürücü tasarımı laboratuvar testleri sırasında mikropların yaklaşık %99,8'ini yok etti. Kendi kendini temizleyen kapı kolu, 2019 James Dyson Ödülleri'nde kazananlardan biriydi. Proje şimdi final aşamasında yarışıyor.

Kaynak : https://www.dezeen.com/2019/10/09/self-sanitising-door-handle-james-dyson-award/
28
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
5
2
1
1